Marc Hendrickx
(auteur van Fawltymania, Keith - Het genie naast Mick Jagger, Gaia - Profiel van een beweging, Evis A. Presley - Muziek, Mens, Mythe, Muhammad Ali - Nog altijd de Grootste!, Yesterday's Tomorrow, Wapenland, Wolken en een beetje regen,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Angie - Anders dan de anderen, uitgeverij Kramat

WEBSITE:
www.hendrickx-books.com
 

Hebt u ooit strips gelezen?

"Ik zou zelfs meer durven zeggen... zonder strips telde dit land nu één auteur minder. Als jonge snaak waren het jeugdboeken, maar toch vooral beeldverhalen die mij verknocht maakten aan het lezen en mijn scheppingsdrang aanwakkerden."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Een enkel favoriet stripalbum uitkiezen is onbegonnen werk (net zo lief als één gerecht, één boek, één film). Ik heb wel enorme achting voor iemand als Maurice Tillieux, die er binnen behoorlijk stevige beperkingen toch altijd in slaagde om verhalen te schrijven en tekenen die voldoende gelaagd waren om meerdere generaties te kunnen boeien, ook nu nog."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Recent gelezen strips? Deze zomer heb ik me ter ontspanning geworpen op het (terug) lezen van een resem oude klassiekers waar ik mee opgroeide. Strips die ik dit keer echter in de originele, Franse taal herlees, met dank aan de enkel in het Frans verschijnende en zeer de moeite zijnde 'intégrales' van onder andere Spirou, Tif et Tondu, Isabelle,..."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Absoluut. Een recent jeugdboek, Wapenland (2010) kan zelfs gelezen worden als een hommage aan Hergé, terwijl de kenner van Tillieux' werk twee directe verwijzingen naar Guus Slim zal terugvinden."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Beiden. Net als bij boeken heb je alle genres en kwaliteiten, waarbij, en dat is natuurlijk altijd geestig, het lang niet altijd de zelfverklaarde 'romans' of 'graphic novels' zijn die het meeste kwaliteit te bieden hebben voor een volwassen publiek."