Lieneke Dijkzeul
(auteur van Verloren zoon, De geur van regen, Koude lente, De stille zonde, Moffel en Piertje, Blikschade, IJs, Het jeukt op mijn kop!, De snoepheks, Mormel, De bende van de Wind, Kortsluiting, Grote mensen durven niks!, Een muis met klauwen,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
De overwintering op Nova Zembla, uitgeverij Lemniscaat

WEBSITE:
www.lienekedijkzeul.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ik begon met de Marten Toonder-strips van mijn grote broer. Nou ja, eigenlijk natuurlijk met de Donald Duck — zoals bijna ieder kind."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Favoriete strip is De Genezing van de Daltons, met professor Otto von Himbeergeist als een gereïncarneerde Freud. Niet alles herinner ik me, en het album is verloren gegaan, of ligt op zolder — wat op hetzelfde neerkomt — maar de humor in beeld en woord is onvergetelijk. Eveneens op zolder ligt een stapel Suske en Wiskes."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Mijn laatst gelezen strip was de Friese vertaling van een Asterix-album. Schateren! Een gekoesterd cadeau van een vriend."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Misschien heeft de kernachtigheid van de in strips gebezigde taal mijn werk beïnvloed. Moeilijk om dat met zekerheid te zeggen."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Of strips literatuur of entertainment zijn... Pfff. Sluit het een het ander per definitie uit? En wat is de definitie van literatuur? Daarop is geen eenduidig antwoord mogelijk. Al ben ik daarin ambivalent, want een verstript De Avonden, hoe prachtig ook getekend, heeft voor mij geen meerwaarde."