Leonard Blussé
(auteur van Bitters Bruid, Tribuut aan China, Nederlanders overzee, China en de Nederlanders, Anny Tan, ,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Retour Amoy, uitgeverij Balans
"Laatste boeken zijn allemaal serieuze vakliteratuur, maar Retour Amoy (2002) en vooral Bitters Bruid (1998) waren allebei boeken die zich uitstekend zouden lenen voor een stripverhaal."
 
Hebt u ooit strips gelezen?
"Ja natuurlijk. Ik ben opgegroeid (1946) met Dick Bos, Heer Bommel & Tom Poes, Kapitein Rob, Erik de Noorman, Kuifje, Suske en Wiske en wat dies meer zij. Donald Duck heeft me nooit aangesproken. Ooit was er nog een prachtig blad: Jeugdblad de Arend. Daar heb ik ooit de hele oplage van gehad maar die is door mijn moeder toen ik in het buitenland zat bij het oud papier gezet. Echt heel erg. Tijdens mijn studietijd in Japan tijdens de jaren 1970 vrat ik manga's in de trein of de bus. Heel Japan zat in die tijd in het openbaar vervoer strips te lezen. Tegenwoordig flikflooien ze met hun mobieltjes."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik vrees dat het Kapitein Rob was. Beetje stijf geschreven verhalen, maar dat rondzeilen met twee vriendinnen op het jachtje De Vrijheidsprak me wel aan. Die schrijver kon echt goed scheepjes tekenen."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Tegenwoordig lees ik geregeld strips die mijn dochter serieus verzamelt. Dat is heel andere kost. Prachtige, vooral Franse albums."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Ja dat grafische aspect spreekt me bijzonder aan."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Allebei denk ik. Er is zo'n breed aanbod alhoewel het steeds 'volwassener' wordt, dwz ik heb de indruk dat tegenwoordig nogal wat striptekenaars als literator willen worden erkend. Het is overigens heel interessant hoe in de media stripfiguren steeds meer in films verwerkt worden. Ik denk dat kinderen tegenwoordig minder dan vroeger stripboeken verslinden en liever de computer induiken en via spellen hun eigen 'stripavonturen' beleven."