Lammert Voos
(auteur van Klaai, Grensman,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
De stemmingsvreter, uitgeverij De Contrabas

WEBSITE:
http://voosfruit.blogspot.com/
 

Hebt u ooit strips gelezen? Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik heb heel veel strips gelezen, daar begon mijn leescarrière mee: eerst de Sjors en Sjimmie, de Pep, Sjors en later Eppo. Ik verslond Michel Vaillant Tarzan, Batman, Bernard Prince, Comanche, Blueberry, Guust Flater, Asterix en later Moebius en Bilal. Ik lees Asterix nog steeds, de oude albums vind ik tamelijk briljant, de nieuwe matig. Maar Obelix is nog steeds mijn grote held. Rechtstreeks , goudeerlijk, primair. Ik hou van primaire dikke mannen. De reden ligt voor de hand."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Ongetwijfeld, ik begon pas relatief laat met het lezen van 'echte' boeken, want er bestond in mijn ouderlijk huis geen leescultuur. De aanzet tot mijn algemene ontwikkeling komt uit strips. Ik neig te denken dat ik ook in beelden schrijf, maar dat kan een ander beter beoordelen."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Kan literatuur geen entertainment zijn dan? Ik vind dat soort overwegingen haarkloverij. Het zijn vooral de schrijvers met een minderwaardigheidscomplex die zich daar druk over maken. Dat denken in hokjes is toch totaal niet interessant. Is je boek of stripalbum alleen de moeite waard als een of andere criticus in een tijdschrift of krant zegt dat het literatuur is? Critici stinken net zo op de pot als een ander en zijn vaak ook maar gemankeerde schrijvers hoor."