Koen Peeters
(auteur van Conversaties met K, Bezoek onze kelders, De Postbode,
Het is niet ernstig, mon amour, Acacialaan, Grote Europese roman,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
De bloemen, uitgeverij Meulenhoff / Manteau

WEBSITE:
www.youtube.com/watch?v=pPzDMUJDQu4
 


Hebt u ooit strips gelezen?

"Vroeger las en verzamelde ik erg fanatiek strips. Ik had er 800 in huis, maar ik heb intussen bijna alles weggedaan. Wat ik blijf koesteren: de heerlijk-Belgische Kuifje (wat spijtig dat zijn museum niet in Brussel is), Marc Sleen (ik heb nog één dikke meter Nero's in mijn kelder liggen) en Tardi, Pratt. Spijtig dat Ever Meulen nooit stripalbums heeft gemaakt: Stel je voor dat hij een œuvre à la Hergé zou hebben gebouwd."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Onlangs las ik Bakamé en De wraak van Bakamé van Jeroen Janssen, omdat ik bezig ben aan een roman over Rwanda. Het scenario is van Pieter Van Oudheusden. Ik heb zelden zo'n literaire strip gelezen. Subliem. Jeroen Janssen en zijn Bakamé: onthoud dat, koop dat, geniet daarvan!"

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"In Het is niet ernstig, mon amour beschrijf ik hoe ik de huizen bezoek die Hergé ooit bewoonde in het Brusselse. In elk hoofdstuk zit een verwijzing naar een album van Kuifje. Waarom? Omdat James Joyce hetzelfde heeft gedaan met zijn Ulysses."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Als strips de moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaan, het verhaal niet rechttoe-rechtaan is en als het Schoon is, welja dan zijn strips ook literatuur. Maar dat geldt natuurlijk ook voor het leven zelf."