Jos Versteegen
(auteur van Aarde der mensen, Het Lustprieel, Roemenië,Een zucht als vluchtig eerbetoon, Voorgoed volmaakt, Jonge meesters, Roze Amsterdam,Homo-encyclopedie van Nederland, Zo klinkt dus weggesmeten geld, Slapen bij een warme man,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Zijn overhemden op jouw huid, uitgeverij Nieuw Amsterdam

WEBSITE:
www.josversteegen.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ik heb erg weinig strips gelezen. Een paar Kuifjes en een enkele Marten Toonder, verder kom ik niet."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Hoewel ik niet thuis ben in de wereld van de strip, heb ik een duidelijke voorkeur voor een bepaald album: Raket naar de Maan. Ik zal een jaar of tien zijn geweest toen ik dat las. Het is voor mij een oerboek, een ingrijpende jeugdervaring. Zo kon een raket er dus uitzien, met die wit-rode kleuren, min of meer speelgoedachtig. Dankzij deze strip kreeg ik een beeld op mijn netvlies geprojecteerd dat ik een leven lang met me mee zou dragen. Misschien komt het wel door de raket uit Raket naar de Maan dat ik laatst, op vakantie in Florida, absoluut naar Cape Canaveral wilde. De raket van Kuifje stond daar trouwens niet. Maar op een paar kilometer van mijn huis in Friesland kan ik de Kuifje-raket wel degelijk in driedimensionale vorm bewonderen. Er is daar een speeltuin, Sybrandy's Ontspanningspark, waar de raket staat opgesteld, net alsof hij regelrecht is weggehaald uit de strip. Die raket brengt mij, iedere keer als ik langs het Ontspanningspark kom, terug naar vroeger, naar de tijd dat ik de wereld ging ontdekken. De raket uit Raket naar de Maan is een symbool van mijn jeugd en van spannende toekomstmogelijkheden waarover je als jongen fantaseert."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Al denk ik bij het schrijven van gedichten vaak in beelden, ik geloof toch niet dat strips mijn werk hebben beïnvloed. Daarvoor heb ik simpelweg te weinig strips gelezen."

LEES VERDER >