Joris Tulkens
(auteur van De Macht van het getal, Haastig Oponthoud, Het Leven van een Feest, In de Ban van Mohammed, De Dode Danseres, Sire, er zijn geen Vlamingen, Dodelijk Vuur, De Schaduw van Erasmus, De Shatila Erfenis, Gillis,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Johanna de Waanzinnige, uitgeverij Davidsfonds

WEBSITE:
www.joristulkens.be
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ja, ik ben een fervent striplezer geweest, vooral in een periode dat ik er niet aan kon komen. We waren thuis absoluut niet welstellend en elke strip die ik kon bemachtigen werd door mij met grote zorgen omringd en gekoesterd. Het gebeurde dat ik voor mijn verjaardag een Suske en Wiske kreeg die ik zo snel verslond dat ik dezelfde dag nog terug naar de boekhandelaar kon om hem te ruilen voor een andere titel 'wegens al gelezen'. Dat is me verscheidene keren gelukt en daar ben ik nog altijd trots op. Maar meestal was het behelpen met de stripstukjes in de krant: één bladbreedte, netjes in twee gedeeld en onder elkaar geplaatst. Een volledig album duurde naar mijn gevoel een eeuwigheid."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Toen Vlaanderen werd opgestuwd in de economische vaart der volkeren en bijna iedereen de strips kon kopen die hij wilde, nam de interesse af. Nero kon ik vóór die tijd al niet pruimen, Jommeke was van na mijn tijd en die vond ik trouwens infantiel. Voor mijn dagelijkse behoeften nam ik alles tot mij wat uit de Studio Vandersteen kwam, voor zon- en feestdagen probeerde ik aan een Kuifje te komen, of beter nog aan een Blake en Mortimer. Dat doe ik nu nog als ik in de wachtkamer van de dokter zit. Maar ik vind weinig goede dokters."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De laatste strip die ik (voor)las was een Jommeke op aanvraag van mijn kleinkinderen en ik blijf erbij: infantiel."

LEES VERDER >