Joost van Gijzen
(auteur van B, Seelenkotzerei, Zusterziel, Chaos Poëzie, Martial Aids, Outstanding Pain, Twilight Messages, An Older Magic, de (kort)films Het Rijexamen, Operette, Kruistocht in Spijkerbroek, The Christening, De Confrontatie,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
B, uitgeverij eigen beheer

WEBSITE:
www.serenadebook.nl
 

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?

"Favoriete albums zijn onder meer Thorgal - De Boogschutters van Rosinski / Van Hamme, From Hell van Alan Moore / Eddie Campbell, Ghost World van Daniel Clowes. Om redenen die net zo divers zijn, maar als ik schrijver redeneer: het zijn alledrie boeken waarbij het plot het verhaal niet in de weg zit."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"The Unwritten (Volume 3) van Mike Carey / Peter Gross. Misschien moet ik als beste stripfragment ook nog Rork in New York noemen, dat destijds als zelfstandige episode in stripblad Kuifje werd gepubliceerd. (En ik begrijp nog steeds net zo weinig van Rork als op achtjarige leeftijd...)"

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Aangezien ik zelf strips schrijf, uiteraard. De strip waaraan nu gewerkt wordt, een hervertelling van Roodkapje*, is bijvoorbeeld mede beïnvloed door de sfeer in J.C. Servais' De Toverkol. Maar ik probeer die sfeer ook te laten doorsijpelen in sommige van mijn gedichten."
*In mijn kast liggen een heleboel stripscenario's, maar zonder geld zullen die daar waarschijnlijk altijd blijven liggen. Mijn enige concrete wapenfeit is de NPS kortfilm Het Rijexamen (in 2010 winnaar Publieksprijs op het Nederlands filmfestival - beste film van tien jaar kort). Maar ik waag nu weer een poging met een hervertelling van Roodkapje in een realistische setting - getekend door Lotte Klaver. Tentatieve titel Shadows And Silence.

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Sommige zijn entertainment, en sommige beide (literatuur die niet op een bepaalde niveau entertaint wordt voornamelijk in Nederland geschreven, en is erg slecht). From Hell is bijvoorbeeld literatuur. Thorgal en de oude Suske en Wiskes entertainment. En ik zie literatuur en entertainment dan meer als 'genre', niet als waardeoordeel."