Johan Vandevelde
(auteur van de reeks Elfenblauw, de reeks Na het Licht, Het Cupido Complot, Gruwelhotel, Jasper Vlinders, De Tijdspoort, Het Kronosproject, Toxine, Het Geheim van Nicolas,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Robin Roover en het geheim van Lingerton Castle, uitgeverij Abimo

WEBSITE:
www.johanvandevelde.be
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Jazeker. Ontzettend veel."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Als kind las ik vooral Suske en Wiske, Kuifje en Jommeke, maar later ben ik via Kuifje Magazine bij Thorgal terechtgekomen. Het album Het Sterrenkind is nog altijd een van mijn favoriete stripalbums. In drie korte episodes vertelt het belangrijke passages uit de jeugd van Thorgal. Daarin worden fantasy en sciencefiction op een prachtige manier gecombineerd. Ik zou zelfs durven zeggen dat het een van mijn inspiratiebronnen is geweest om sf-elementen in mijn Elfenblauw-reeks te stoppen."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De laatste strip die ik gelezen heb, was Hank Ketchams Complete Dennis the Menace: 1951-1952. Het lijvige (624 pagina's) eerste deel van de gebundelde cartoons van Ketcham."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Van opleiding ben ik filmscenarist en een van mijn eerste opdrachten was het schrijven van de scenario's voor de strips gebaseerd op de tv-reeks Windkracht 10. Mijn schrijversloopbaan is dus als het ware begonnen in de strip. Mijn grote liefde is echter de film en mijn boeken hebben ook steeds een zeer visuele schrijfstijl. Ik denk tijdens het schrijven ook steeds in beelden. Dat maakt het uiteraard des te moeilijker om ze in woorden om te zetten."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Ik vergelijk strips graag met film. Literatuur is het vertellen van een verhaal met woorden. Strips en film vertellen een verhaal met beelden. Net zoals je bij films hoge kunst en plat entertainment hebt, is dat ook zo bij de strip. Niets zegt trouwens dat kunst en entertainment niet samen mogen vloeien."