Jan Kuipers
(auteur van Het geheim van Stille Zalm , Kleine leviathan, In de Schaduw van Michiel, Brommers, gitaren en spandoeken. 50 Jaar jong in Zeeland, Van obelisk tot oorlogsgraf, Waar ben je, Rozel A?,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Nederland in de middeleeuwen. De canon van ons middeleeuws verleden, uitgeverij Walburg Pers

WEBSITE:
www.janjbkuipers.nl
 


Hebt u ooit strips gelezen?

"Duizenden, vermoed ik."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Roodbaard de Piraat deel 1. Ik was als jongetje al geïntereseerd in maritieme geschiedenis, piraten, enzovoort. Het album bezit ik nog steeds, sinds 1964 of zo? Weet het exacte jaartal niet meer. Het Roodbaardpersonage is het bekende type 'hybride schurk' waarvan ook in de wereldliteratuur talloze specimen rondlopen: niet helemaal slecht, niet helemaal goed. Een 'round character' kortom."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Een tweetal albums over Vikingen in relatie tot Karel de Grote. Hammerfest of zo, ben de juiste titel kwijt. De serie loopt nog."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"In indirecte mate, en dan vooral mijn fictionele werk. Nader verklaard: personages hoeven niet 'werkelijkheidsgetrouw' te zijn om toch een effect van 'echtheid' te bewerkstelligen."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Eerst entertainment, maar gezien de ontwikkeling van individuele artiesten, de aloude subdiscipline van het strookverhaal, de graphic novel en dergelijke meer stijgt deze discipline daar bovenuit. Eerder zie ik een versmelting van literaire waarden met visueel-artistieke. Het is een evolutie, vergelijkbaar met die van de cinema."