Jacques Brooijmans
(auteur van Het jaar van de veranderingen, Neil en ik, Dwaalsporen, Tweesprong, Echt waar, Spinsels van een kater,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Het jaar van de onthullingen, uitgeverij Clavis

WEBSITE:
www.jacquesbrooijmans.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?

"Ik ben geen stripfanaat, meer een gelegenheidslezer van strips. Bijvoorbeeld, ik zit met wat mensen een aantal dagen in een huisje en dan slingeren er strips rond. Dat zijn bij uitstek momenten waarop ik ze heerlijk vind."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik heb een zwak voor Kuifje, vanwege de grote hoeveelheid aan uitgesproken en aansprekende figuren, zoals kapitein Haddock, professor Zonnebloem, J en J, onze operazangeres, Bobby natuurlijk en Kuifje zelf. Verder ben ik ook gek op Ollie B. Bommel, menselijker dan menselijk en minstens even ontroerend als Kuifje."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Toonder is een meester van taal, van woord en stijl, en volgens mij heb ik hem het laatste gelezen. Toonder herlees ik het meest (Kuifje trouwens ook) en daarom is de kans het grootst dat hij de stripschrijver is (kun je hem zo noemen?) die ik als laatste gelezen heb."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Alles wat ik lees en tot mij neem, beïnvloedt mij, zonder dat ik me zelf nou direct inlever. De taal van Toonder en de Kuifje-verhalen maken me blij, en de personages uit deze reeksen raken me, niet aan te ontkomen. Het personage uit een van mijn eigen boeken, dat ik wel een beetje een stripfiguur vindt, is Bram, de kater uit Spinsels van een kater. Sylvia Weve heeft daar heerlijke, grappige tekeningen bij gemaakt. De enige keer dat ik dit heb mogen meemaken. Ik schrijf vooral 12+ boeken en daar komen vrijwel nooit tekeningen in voor. Soms is dat eigenlijk wel heel jammer."

LEES VERDER >