Jacqueline Zirkzee
(auteur van Mykene, Het boek van Tristan en Isolde, Het Heksenhuis,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Eva's dochter en andere verhalen, uitgeverij Parelz

WEBSITE:
www.jacquelinezirkzee.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ik was een enorme veellezer als kind. Als grootverbruiker van verhalen maakte het me niet uit of die in proza- of stripvorm kwamen. Vanaf mijn zesde kreeg ik wekelijks de Donald Duck, later kwamen de Eppo en de Tina erbij, naar de dag dat ze bezorgd werden keek ik echt uit. Ik verzamelde de albums van Asterix en Obelix. Kuifje vond ik minder leuk, maar grappige helden zoals Guus Geluk vond ik enig en als er een Suske en Wiske- of een Tom Poes-verhaal voorbij kwam moest die ook gauw nog even gelezen worden. Albums waren er wel altijd om in één adem uit te lezen, in tegenstelling tot boeken. Nog steeds lees ik als eerste de krantenstrips of die in de tv-gids. Op een of andere manier wordt mijn oog toch altijd getrokken door zo'n rij vakjes. Ik pik ook nog wel eens stiekem een strip uit de kamer van mijn zoon mee."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"De hele Asterix en Obelix -yclus blijf ik fantastisch vinden, vooral vanwege de indrukwekkende historische research naast de hilarische interpretaties. Het deel Asterix en Cleopatra vormt op dat gebied wat mij betreft een hoogtepunt."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Nietzsche, een graphic novel die ik laatst voor mijn zoon had gekocht (maar die hij nog niet gelezen heeft)."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Niet bewust, maar ik denk wel beeldend en misschien heeft het vele lezen van strips dat wel gestimuleerd. Of andersom spreken strips me daarom aan, ik weet het echt niet."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Beide."