Ivo de Wijs
(auteur van Poezie Mauw, De Theaterkater, Vader Zeepaard, Haalo, badmuts!, Het Carnaval der Dieren, De Schat van Tijmen Tierentijn, Rokko Krokodil, Camera Obscura, Woutertje Pieterse Luisterboek, Olympische Verzen, Dierbaar, Vroege Vogel,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Het gruwelkabinet, uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep

WEBSITE:
www.ivodewijs.nl
 


Hebt u ooit strips gelezen?

"O ja, mijn ouders waren erg tegen 'blaasverhalen' (zoals mijn vader strips noemde, omdat de tekstballonnen hem aan uitgeblazen klapkauwgombellen deden denken), dus toen ik op kamers ging ben ik meteen strips gaan kopen. Ik heb er inmiddels honderden."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Favoriete reeks: Kuifje. Door Kuifje heb ik de wereld (en de maan) leren ontdekken: de Indianen van Amerika, het geheimzinnige Azië, het roerige Midden-Oosten, enzovoort. En tevens heb ik om de Kuifje-verhalen vaak onbedaarlijk moeten lachen (Haddock, Castafiore, Zonnebloem, Janssen en Janssens)."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De Raap van Rubens (Willy Vandersteen). Ik ben al mijn Suske en Wiskes aan het herlezen en wat me niet meer bevalt, doe ik weg. Ook De Raap (flauw, her en der matig getekend, laffe aansporingen tot verbetering van de wereld) zal op Koninginnedag 2012 te koop worden aangeboden."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Niet dat ik weet, al heeft mijn bloemlezer Jaap Bakker het 'beeldende karakter' van mijn liedteksten geprezen. Wel heb ik, samen met tekenaar Ivo de Weerd, drie boeken gemaakt over de onfortuinlijke kaper Zwarte Jan de Houtepoot. Die boeken (ze staan op mijn website) lijken een beetje op strips."

LEES VERDER >