Ivan Wolffers
(auteur van Het masker van de armoede, Duurwoorderij en geheimtaal, Patiënten zonder grenzen, HIV/AIDS en alternatieve geneeswijzen, AIDS in China,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Gezond, uitgeverij Nieuw Amsterdam

WEBSITE:
www.ivanwolffers.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?

"Natuurlijk!!! Ik ben van de generatie die met strips opgroeide. De glorietijd."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik hield van de heldere lijn en hield daarom van Kuifje, zeker omdat die in exotsiche landen rondreisde. Heb de albums ook verschillende keren aan mijn zoon voorgelezen. In mijn tijd was er natuurlijk ook Lucky Luke, Asterix, maar verder Blake en Mortimer, Agent 437, Franka. Ben de heldere lijn vrij trouw gebleven. Kan niet tegen rommelige stripverhalen."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Ben daarom ook gek op de Japanse stripverhalen. Niet die met morsige poppetjes met konijnenoortjes, of gekke monsters met te veel lichaamsdelen. Dat is fantasie om de fantasie. Ik wil verhaal-verhalen. De laatste stripverhalen die ik las waren Japans. In de metro in Tokyo."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Jazeker. Ik was er ook van overtuigd dat ik stripverhalen zou gaan maken. Heb het ook wel eens geprobeerd. Een kinderboek dat ik ooit schreef, was sterk beïnvloed door het feit dat de hoofdpersoon een jongen is die stripverhaaltekenaar wil worden (De lange reis van Chero en zijn opa Ko). Dacht ook dat medische informatie beter werkte als het in stripvorm kwam (De Medicijnstrip)."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Net als wat men de grote literatuur noemt, kan onderscheid gemaakt worden tussen 'echte' literatuur en vermaak. Ik geloof daarom zeker dat stripverhalen net zo goed bijdragen aan het scheppen van grote verhalen, aan het gebruik van de verbeelding om iets wezenlijks over te dragen."