Ivan Adriaenssens
(auteur van Odon - oorlogsdaboek van een IJzerfrontsoldaat, Maurice Braet, het leven van een Geniesoldaat en ook van de strips Orphanimo!!, Waterstrip en stripbewerkingen van Boeboeks, Pit en Puf, De Kriegels, Don Quichot, Getekend, Marc de Bel,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Afspraak in Nieuwpoort, uitgeverij Lannoo

WEBSITE:
www.ivanpetrus.blogspot.com
 

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik heb zoveel favorieten, en misschien verwacht u van mij het antwoord Loopgravenoorlog... Maar ik ga veel verder terug in de tijd. Ik was fan van Roze Bottel, en plots kwam tekenaar Dany met een los verhaal, zwierig getekend zoals altijd: Avontuur Zonder Helden. Het leek wel een Hollywoodfilm die verstript was. Ik heb dat album op een zaterdagavond in bed gelezen, als tienjarige, en ging bijna met de tranen in de ogen slapen omdat die acteur zich opoffert voor al de rest, en alleen achterblijft in de jungle. En op zondagochtend was ik er nog altijd niet goed van. Als een strip zoiets kan, vergeet je dat nooit."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Ik heb vorige week Thorgal 3 en 4 nog eens herlezen. Drie Grijsaards in het Land van Aran en De Zwarte Galei. Klassiekers van rond 1980. Voorbodes van hoe schitterend de reeks Thorgal zou worden (met een flinke dip na pakweg album 20, weliswaar)."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Zonder meer. Ik ben eerst animatiefilmmaker geworden en daarna pas schrijver-tekenaar. In animatiefilm is/was maar weinig werk, en je wordt er al snel anoniem tewerkgesteld in een studio, aan andermans project. Een strip geeft je de mogelijkheid om (betrekkelijk) snel je verhaal naar buiten te krijgen, en als het goed is wordt het nog uitgegeven ook. Een film maken duurt jaaaaren en kost miljoenen, een strip maken duurt een half of een vol jaar, en kost alleen maar tijd. "

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Beiden. Het is lang (bijna uitsluitend) entertainment geweest, en sinds het begrip 'graphic novel' opgang heeft gemaakt, is er een stortvloed aan literaire strips. En zo hoort het ook."