Ingmar Heytze
(auteur van Aan de bruid, Alle goeds, Het ging over rozen, Nietzsche schrijft een laatste vers, Ik ben er voor niemand, Schaduwboeking, Scooterdagboek, Het beste & de rest, Elders in de wereld, Utrecht voor beginners, Utrecht voor gevorderden,,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Ademhalen onder de maan, uitgeverij Podium

WEBSITE:
www.ingmarheytze.nl
 

Hebt u ooit strips gelezen?

"Nou en of. Als kind las ik alles wat los en vast zat, dus ook strips, veel Donald Duck, Suske en Wiske, Asterix en Obelix, De Jolige Jungle. Tegenwoordig vooral DirkJan, Heinz, Gummbah en Fokke & Sukke. Ook erg goed: Calvin & Hobbes."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Heinz natuurlijk. Hij leeft in een totaal eigen wereld die desondanks oerhollands is. Hou ouder ik word, hoe beter ik me in hem kan herkennen."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Coraline van Neil Gaiman en het meesterlijke The Arrival van Shaun Tan. Zulke graphic novels gaan in veel opzichten ver voorbij de strips uit mijn jeugd."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Enigszins, maar mijn leven nog veel meer. Hier in huis veel gehoorde uitspraken als 'Hoe weten ze dát nu weer?!' , 'DOE dan toch iets!!!!' 'Voor alle zekerheid neem ik toch mijn mandje mee', 'Het was een donkere en stormachtige nacht.' 'Met zjin allen ergens wat eten... Mij te vaag allemaal...' 'D'r is een schip met weeskinderen gekra... eh... gekrabd... eh... gekapsekeis... oooh... ge.. gekasp... AAN HET ZINKEN.' komen direct uit de diverse strips die ik graag lees (en, in het geval van de laatste zin, op YouTube bekijk)."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Volgens mij is elke goede kunstuiting, in welk genre dan ook, altijd óók entertainment."