Guy Dierckx
(auteur van Hondsster,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Hondsster, uitgeverij Houtekiet

WEBSITE:
hondsster.wordpress.com
 


Hebt u ooit strips gelezen?

"Bij mijn ouders kwamen er amper 'echte' boeken in huis, maar onder de kerstboom en bij verjaardagen waren er altijd wel enkele strips bij, vooral van de klassieke reeksen zoals Suske en Wiske, Nero en Kuifje. Ook op de lagere school waren er (vooruitziende) leerkrachten die het lezen van strips promootten als opstapje naar het 'echte' werk. Tegenwoordig lees ik sporadisch een strip, uit nieuwsgierigheid naar het verhaal (Marvano) of naar de vorm (Brecht Evens)."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Mijn favoriete albums blijven de verhalen die ik in mijn jeugd heb verslonden: De Gezanten van Mars van Suske en Wiske, Het Rattenkasteel van Nero, De Intrigant van Asterix en alles van Kuifje."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De volledige Blacksad-reeks. Om Mekaar in Dokkum van Guido Van Driel."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Toch wel, ze hebben me (ongedwongen) geleerd om te kijken. Ze hebben me van jongsafaan geleerd intuïtief om te gaan met beeldende elementen zoals compositie, kleur en contrast, maar ook met de eigenheid van de taal in de dialogen en het 'spelen' met woorden."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"In het beste geval is de strip net dat specifieke medium dat beide noemers kan verenigen. Zijn A Contract with God en Maus literatuur en is De Juwelen van Bianca Castafiore entertainment? Eigenlijk is die vraag niet zo belangrijk; het zijn alle drie verdomd goede én unieke beeldverhalen."