Ditte Merle
(auteur van Kleine kriebelbeestjes, Het boerenbeestenboek, Lekker bekkie!, IJsberen en andere draaikonten in de dierentuin, Au, dat beest prikt,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Lekker vies – nu nog viezer. Lachen om wildplassers, neuspeuteraars, wrattenkoppen, scheetkampioenen en veel meer , uitgeverij The House of Books

WEBSITE:
www.dittemerle.nl
 


Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"In een natuurboekje over de maretak heb ik eens Panoramix uit Asterix en Obelix opgevoerd, de druïde die met zijn snoeimes maretak afsnijdt voor zijn toverdrank. Zonder Panoramix had ik vroeger niet geweten dat de maretak echt bestaat."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"Alsof literatuur geen entertainment is of moet zijn! Een saaie, slecht geschreven strip is geen entertainment. Dan erger je je rot. Een goeie strip kan wel degelijk literatuur zijn. Ik kan geen voorbeelden geven want ik volg de stripwereld niet. Mijn boek Wild verliefd, over verliefde dieren, is omschreven als infotainment. Maar ook als literaire non-fictie. Het kreeg de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2010. Ook stripboeken kunnen voor een literaire prijs in aanmerking komen. Net als prentenboeken. Tekeningen bij verhalen of verhalen bij tekeningen kunnen elkaar heel mooi versterken en aanvullen, maar ook iets bijzonders toevoegen. Het gaat om de originaliteit in thema, taalgebruik en beeldspraak, de lezer aan het denken zetten, goeie opbouw, dialogen, verhaallijnen, noem maar op. Dat kan ook in stripvorm. Kijk maar naar de stripgedichten van Edward van de Vendel en Floor de Goede!"