Chrétien Breukers
(auteur van Het is niet anders, Gysbert Japicx bezoekt het Drielandenpunt, Tongebreek & Niemendal, Het beeld van monsieur Jacques, Korte geschiedenis van het voorafgaande, Elke avond wordt het vroeg laat,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Oudegracht, uitgeverij De Weideblik

WEBSITE:
www.decontrabas.com
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ja, zeker. Het zal niet voor het eerst zijn dat Asterix wordt genoemd en niet voor het laatst, maar ik ga hem toch noemen. Hij kwam in mijn jeugd op nummer 1, samen met Guust Flater en Lucky Luke. Soms las ik een Kuifje of een Suske en Wiske, maar die lagen me minder. al zijn Kapitein Haddock en Lambik natuurlijk onvergetelijke figuren. Sukkels die er het beste van proberen te maken. In mijn jeugd, begin jaren 1970, was de strip overigens nog een werk van de duivel, dat kinderen van het echte lezen afhield. Ik heb daar nooit last van gehad, en lees ondanks mijn stripconsumptie nog steeds."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Mijn favoriet is en blijft Asterix, merk ik altijd weer. Ik las ze vroeger en toen ik een paar maanden geleden Asterix en de Belgen herlas, was de oude betovering niet gebroken. Ik vind het nog steeds een meesterwerk."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Mijn werk misschien niet, maar mijn gevoel voor humor is mede door Asterix bepaald, en mijn manier van kijken eveneens. In sommige situaties gebruik ik een citaat uit Asterix ('Honneponnen, dat zijn de Bretonnen', 'Wij zijn Oude Belgen... Daar was ik al bang voor', 'Tamelijk vervelende kwestie', 'Ik weet niet waar Alesia ligt', etc). En heel soms kan ik een historisch feit alleen maar plaatsen, omdat het bij Asterix voorkomt. Mijn hele kennis over Cleopatra heb ik, bijvoorbeeld, uit Asterix-albums."

Zijn strips literatuur of entertainment?
"De meeste strips zijn bedoeld als entertainment, maar soms is het taalgebruik zo goed, en gelaagd, dat je zou kunnen spreken van literatuur. Sommige mensen zijn gek op het werk van Marten Toonder, en vinden dat literatuur, maar persoonlijk heb ik dat nooit zo nagevoeld. Volgens mij is die vraag vooral defensief gesteld, en daarom in wezen niet interessant."