Bart Van Loo
(auteur van Parijs retour, Als kok in Frankrijk, O vermiljoenen spleet!, Elsshot, Antwerpen en Coraline, De Frankrijktrilogie...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk, uitgeverij De Bezige Bij

WEBSITE:
www.bartvanloo.info
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"De allereerste herinnering gaat terug naar oude Jommekes die ik las in de zetel thuis bij mijn ouders. Later kwam Suske en Wiske, soms voorgelezen door mijn grootmoeder. Zo herinner ik me nog dat ik de betekenis van het woord "idioot" te weten ben gekomen tijdens zo'n voorleessessies. Later is het tempo danig teruggevallen. Zeggen dat ik een gedreven striplezer ben gebleven, zou ruim overdreven zijn."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Astérix chez les Belges, heerlijk hoe daarin het klassieke gedicht Waterloo, Waterloo, Waterloo morne plaine van Victor Hugo geniaal verhaspeld wordt tot Waterzoï, waterzoï, waterzoï, morne plat. Bladzijden lang volgt Goscinny de tekst van Hugo, maar zet die telkens met een knipoog naar zijn hand."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Persepolis van Marjane Satapri en nu ben ik bezig in Het Vrouweneiland van Studio Vitalski."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Wel, kijk, het hele waterzooi-verhaal van Asterix doe ik uit de doeken in Parijs retour (2006) en in mijn nieuwste boek Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk duiken nu en dan ook stripverhalen op. Opnieuw de onvolprezen Asterix. In een van de avonturen mag de zanger Assurancetourix dan toch een keertje zingen. Wanneer? Wel, wanneer hij een nummertje van de grote Charles Trenet zingt. Obelix verhaspelt Trenets nummer Ménilmontant ergens anders dan weer geheel toepasselijk naar Menhirmontant. Er valt altijd wat te ginnegappen bij Goscinny."
 

LEES VERDER >