Anton van Hooff
(auteur van Nero & Seneca,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Athene. Het leven in de eerste democratie, uitgeverij Ambo

WEBSITE:
www.amboanthos.nl
 


Hebt u ooit strips gelezen?
"Jawel, maar ik ben er nooit echt verslingerd aan geweest. In mijn jonge jaren werd er op stripverhalen neergekeken, dus ik zal me als brave jongen wel aan de opinie van opvoeders hebben geconformeerd. Maar verboden werden ze niet. Ik denk dat het tekstverhaal mij toch altijd liever is gebleven omdat het me in staat stelde zelf het beeld in te vullen."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Geen echt idool. Vroeger las ik Kuifje met enig plezier, maar Donald Duck vond ik ook wel grappig. Alex... Asterix... mm."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De Beproeving van Obelix — uit 'wetenschappelijke' interesse, omdat ik veel over het voortleven van Spartacus heb geschreven en de Spartakis in dat verhaal is gemodelleerd naar Kirk Douglas, de hoofdrolspeler uit de film van 1960. O nee, ik vergeet dat ik Matena's verstrippingen van De Avonden en Kaas heb gekocht en genoten. Vooral in De Avonden voegt het beeldverhaal van de grauwheid iets toe aan het origineel. En ik heb de albums van Jacques Martin met reconstructietekeningen van de oude culturen; ik beveel ze altijd van harte bij collega-classici aan."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Nee, ik heb ze wel opgenomen in mijn publicaties over de gebruiksgeschiedenis van Spartacus."

LEES VERDER >