Annelies Verbeke
(auteur van Slaap!, Reus, Groener gras, Vissen redden,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
Wakker, uitgeverij De Geus

WEBSITE:
www.anneliesverbeke.com
 

Hebt u ooit strips gelezen?
"Ja, niet heel veel maar wel geregeld en op alle leeftijden."

Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Ik ben het meest onder de indruk geweest van de twee Maus-albums van Art Spiegelman. Ik had toch al wat oorlogsliteratuur gelezen, maar het waren Maus I en Maus II die mij deden inzien dat het er in een oorlog vooral op aankomt te overleven, en dat iemand die daarin slaagt, zich na de oorlog, na de Holocaust, dan toch weer druk kan maken over pietluttigheden."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"De Dagelijkse Worsteling 2: Tegen het Vergeten van Manu Larcenet."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Ik denk het niet. Hoewel, ik heb eens in een column voor NRC Handelsblad geschreven dat honden voornamelijk 'Hey!' zeggen (of 'Dat mag niet!') als je ze zou vertalen. Dat 'Hey!' had ik uit een ontzettend grappige cartoon van Gary Larson waarin een man met een enrome 'dog translator' op zijn rug door een dorp loopt en alle honden zeggen 'Hey!' of 'Hey?' of 'Heeeeeey!'"

Zijn strips literatuur of entertainment?
"De ene strip doelt op een intellectueel pubiek, de andere beoogt enkel vermaak. Dat geldt ook voor boeken zonder tekeningen. Wat tekst betreft zouden sommige strips zeker literatuur genoemd kunnen worden. Vandaar de betiteling 'graphic novel', denk ik. Maar dat geeft ook de indruk dat enkel de associatie met literatuur aangeeft dat iets goed is, terwijl strips toch ook als genre op zich sterk kunnen zijn."