Aline Sax
(auteur van Mist over het strand, Duivelsvlucht, De gebroken harp, Geen stap terug, Wij, twee jongens, Schaduwleven, De hond van Roosevelt, De schaduw van de Zwarte Dood, De laatste reis,...)

 
  LAATST VERSCHENEN BOEK:
De kleuren van het getto, uitgeverij De Eenhoorn

WEBSITE:
www.alinesax.be
 

Hebt u ooit strips gelezen? Wat is uw favoriete stripalbum, -stripfragment of -personage en waarom?
"Vooral als kind las ik vaak strips. Ik las Suske en Wiske, Asterix, Alex, Piet Pienter en Bert Bibber en Garfield. Maar mijn favoriete reeks was toch wel Kiekeboe, omwille van de leuke woordspelletjes. Ik kende niet alleen alle titels, maar ook alle hoofdpersonages uit het hoofd (en oefende net zolang tot ik Osnoprodavonoblikavitch vlotjes kon uitspreken)."

Wat is de laatste strip die u hebt gelezen?
"Nu lees ik niet meer zo vaak strips omdat ze minder alomtegenwoordig zijn dan in mijn jeugd, toen ze overal bij vriendjes en vriendinnetjes, bij de jeugdbeweging, op school,... rondslingerden. Ik las dan ook heel vaak strips die niet van mezelf waren. Onlangs herlas ik nog Maus van Art Spiegelman en Loopgravenoorlog en Soldaat Varlot van Tardi. Ik ben ook grote fan van Shaun Tan. De Aankomst is zo'n warm, fijngevoelig en tegelijkertijd bevreemdend boek dat je er heel stil van wordt."

Hebben strips ooit uw werk beïnvloed?
"Bij de meeste van mijn boeken hebben strips geen rechtstreekse invloed gehad op mijn werk. Wel bij mijn laatste boek, De kleuren van het getto, dat een graphic novel geworden is. De illustrator en ik hebben lange tijd gezocht naar het juiste format om ons verhaal verteld te krijgen. Uiteindelijk is het een graphic novel geworden die toch nog anders is dan gewone graphic novels. We hebben tekst en illustratie niet in elkaar verwerkt, maar elk op zich laten staan. Toch vullen ze elkaar onmiskenbaar aan en zijn ze beide onontbeerlijk voor het verhaal."

LEES VERDER >