|
|
|
Samenvatting
Na de redding van mevrouw Delroche en haar dochtertje Ginette worden Robert, Bertrand en Joeki uitgenodigd op haar kasteel in de Ardennen. De veldwachter wordt overvallen en de bijgelovige boeren verdenken aanvankelijk koetsier Hector hiervan. Nummer 17 komt ook zoeken naar de weerwolf en arresteert bijgevolg Robert en Bertrand. Joeki en Ginette ontdekken de schuilplaats van de weerwolf. Deze overvalt het kasteel en ontvoert Ginette. De ontsnapte Robert en Bertrand achtervolgen hem met het nagebouwde zweeftoestel van Lilienthal, Robert redt Ginette en wordt door Nummer 17 gered wanneer de weerwolf wil toeslaan. De weerwolf verdrinkt in het moeras. Het blijkt de echtgenoot van mevrouw Delroche, een voormalig Frans officier en gokker en veroordeeld voor doodslag. Dit houdt men echter voor haar geheim.
Thema
Weerwolf, een geliefkoosd thema van Willy Vandersteen (losstaand verhaal uit 1950, later opgenomen in de CISO als tweede verhaal in nummer 2, Het Veenspook, en als deel 13 in Uit de Archieven van Vandersteen, De Rode Ridder 47: De Weerwolf, Suske en Wiske 224: Volle Maan). Ditmaal is het titelpersonage een crimineel die vermomd als weerwolf terreur zaait met als doel zijn vrouw en kind te doden om het fortuin van zijn echtgenote op te strijken. |
|
Links: Fragment uit De Weerwolf, een losstaand verhaal van Willy Vandersteen uit 1950. Rechts: De weerwolf in Robert en Bertrand is overduidelijk gebaseerd op voornoemde De Weerwolf.(1) |
Locatie
Ardennen. Omgeving rond kasteel Epervier. Dit bestaat niet, hoewel in de Franse plaats Gigny-sur-Saône het Château de l’Epervière ligt. Dat lijkt er echter in de verste verte niet op. Het kasteel heeft wat weg van het Nederlandse kasteel Waardenburg.
Periode
Kort na 1900, enkele jaren na de dood van de Duitse uitvinder en luchtvaartpionier Otto Lilienthal (1848-1896). Ginette vertelt op pagina 16 van alles over haar grootvader, een ietwat zonderlinge uitvinder: “Grootvader maakte ook dit zweeftoestel naar het model van de Duitser Otto Lilienthal die er zweeftochten mee maakte maar er later mee verongelukte!” In elk geval speelt het nog vóór de eerste gemotoriseerde vlucht van de gebroeders Wright op 17 december 1903. Zie Bijzonderheden.
Vermomming
Armand Delroche als weerwolf.
Redding
Bertrand brengt de koets met op hol geslagen paarden tot stilstand en redt daarmee mevrouw Delroche en haar dochtertje Ginette (pagina's 1 en 2).
Bijzonderheden
- Bertrand blijkt over gedetailleerde kennis van weerwolven en lycantropie te beschikken.
- Otto Lilienthal maakte ruim tweeduizend zweefvluchten. Zijn opgedane kennis werd toegepast door de Amerikaanse broers Wright, Wilbur (1867-1912), drukker, uitgever en fietsenhandelaar/-maker en Orville (1871-1948), redacteur en eveneens fietsenhandelaar/-maker. Zij vonden in 1903 het eerste gemotoriseerde vliegtuig uit, na aanvankelijk met zweefvliegtuigen te hebben geëxperimenteerd.(2)
- Hoewel het album aan het begin van de twintigste eeuw speelt, komen er geen auto’s in voor.
- Het eerste optreden van Strambach. Ditmaal is hij cipier in een dorp in de Ardennen.
|
Na dit eerste optreden van Strambach komt het personage nog tweemaal voor in de eerste 66 verhalen, meer bepaald in de delen 12 en 24. |
NOTEN
- De terugkeer van Robert en Bertrand (Danny De Laet, Brabant Strip Magazine nummer 192, 2012, pagina 76)
De Laat vermeldt dat Vandersteen zijn inspiratie voor dit thema haalde uit de in 1915 door G. Janssens anoniem gepubliceerde roman De weerwolf uit het Eikenbosch.
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebroeders_Wright
https://www.absolutefacts.nl/wetenschap/data/wright.htm
Vandersteen haalde zijn informatie over Otto Lilienthal en diens zweefvliegen uit Knotsgekke uitvindingen van de 19e eeuw (Leonard de Vries, De Haan, 1972, pagina's 46 en 47).
|
|