Samenvatting
Ook nu weer veel samenwerking met de politie (Nummer 17). Speurder Alida Corbet wordt vermoord door wapenhandelaar Friedrich Jamarof. Het spoor leidt naar bar The Globe. Uitbaatster Georgette trekt aan de misdadige touwtjes en neemt de vagebonden in dienst. Samen met Friedrich overvallen ze een geldtransport. Dankzij zijn zus Inge weet Friedrich te ontkomen. Even later schiet Nummer 17 hem neer om Bertrand te redden. Inge confronteert Georgette, die de kuierlatten neemt. Ook Inge gaat ervandoor. Dankzij een medaillon vermoedt Nummer 17 dat zij het meisje is dat tijdens de Belgische omwenteling van 1830 is zoekgeraakt en door circusfamilie Jamarof werd opgenomen en opgevoed. Op verzoek van Nummer 17 nemen Robert en Bertrand contact op met het echtpaar Meyers, de ouders van het vermiste kind. Zij bevestigen het verhaal en Robert en Bertrand gaan op zoek naar Fritz Jamarof. Deze voormalige illusionist, hypnotiseur en circusdirecteur weet samen met Bertrand Georgette en haar bende uit te schakelen. Inge Jamarof, ofwel Irene Meyers, wordt samen met haar pleegvader opgenomen door haar biologische ouders.

 

Thema
Wapenhandel, leidend tot moord en opsporen van een vondelinge.


 

Locatie
Antwerpen, Handon (fictief dorp) in de Ardennen.

 

Periode
Er is weer een heleboel met elkaar in tegenspraak. “Lange tijd na hun avontuur in Kallemoer”. Dat speelde rond 1890 of kort erna. Een grote politiehervorming waarover gesproken wordt vond plaats tussen 1886 en 1910. Pas in 1919 kwam er een gerechtelijke politie.(1) Irene Meyers alias Inge Jamarof verdween toen ze enkele maanden oud was. Dat was in 1830 bij het uitbreken van de omwenteling, ofwel de Belgische Opstand. Nu is ze begin twintig. Zou dus betekenen dat het verhaal in de eerste helft van de jaren 1850 moet spelen.

Historische uitleg (pagina 17, prenten 4 en 5).

 

Vermomming
Alida Corbet als gesluierde dame in park. Nummer 17 als bedelaar.

 

Redding
Geen redding ditmaal. De zwervers zien vrouwelijke speurder Alida Corbet vliegensvlug een straat(stadspark)rover onschadelijk maken.

 

De zes-schots revolver (pagina 1 prent 11).

Bijzonderheden

 • Alida Corbet is van blondine (album 62) brunette geworden.
 • De jacht van Nummer 17 op de vagebonden lijkt definitief voorbij. Ook in dit album maakt de speurder geen aanstalten om Robert en Bertrand te arresteren. Hij nodigt ze zelfs uit op het bureau om hun de reorganisatie van de politie uit te leggen.
 • Bertrand demonstreert zijn kracht weer eens (pagina’s 5 en 6).
 • Bij de reorganisatie van de politie is onder meer sprake van zes-schots revolvers. In Luik bevonden zich in de negentiende eeuw diverse wapensmeden, onder andere de in 1859 opgerichte firma E. & L. Nagant Frères van de gebroeders Emile Nagant (1830-1902) en Léon Nagant (1833-1900).(2)
 • Er is een fout in geslopen. Het dochtertje van de familie Meyers heet eerst Isabelle (pagina 15, prent 1), zo vertelt althans Nummer 17. Later is haar naam opeens Irene (vanaf pagina 17, prent 2).
 • Fritz Jamarof lijkt in zijn illusionistenkloffie enigszins op Merlijn, de tovenaar van de legendarische Britse koning Arthur in de stripreeks De Rode Ridder. Merlijn deed zijn intrede in deel 19, Koning Arthur. In deel 22, De Ring van Merlijn, pagina 28 prent 6 doet Merlijn lacherig over toverkracht en bekent hij dat hij eigenlijk illusies opwekt.

Links: Fritz Jamarof op de cover van Robert en Bertrand deel 63, De Vondelinge. Rechts: Merlijn in De Rode Ridder deel 25, Het Rijk van Enid (pagina 7 prent 9).

 • De eerste maal dat een ouderpaar met een vermist kind wordt herenigd in de reeks. De herenigingen in de albums 7, 19, 29, 44 en 50 betroffen steeds een moeder, aangezien de vaders steevast overleden waren.

 

NOTEN

 1. https://www.studeersnel.nl/nl/document/katholieke-universiteit-leuven/juridische-en-gedragswetenschappelijke-aspecten-van-politie/samenvattingen/politie-notities-def-samenvatting-juridische-en-gedragswetenschappelijke-aspecten-van-politie/921500/view
 2. https://guns.fandom.com/wiki/%C3%89mile_Nagant
  https://guns.fandom.com/wiki/L%C3%A9on_Nagant
  https://guns.fandom.com/wiki/Nagant
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2022