Samenvatting
Na een mijnwerkersgezin voor uitzetting te hebben behoed, komen de vagebonden via Joeki in contact met de jongen Pierre, die in de mijn werkt. Na zijn vaders dood onderhoudt hij zijn moeder, zijn kleine zusje en zijn opa Emile. Vanwege een loonsverlaging voor de al behoeftige mijnwerkers dreigt een staking. Mijndirecteur Henri Lagroux wil de overproductie van het jaar ervoor wegwerken door de inzet van goedkope soldaten en op die wijze de prijs voor kolen omhoog drijven. Dit doet hij in opdracht van de Raad van Bestuur. Robert en Bertrand helpen de stakers, daarin bijgestaan door Legroux's dochter Elvire en haar vriend Jacques Tiffaut. Legroux komt door ingrijpen van de zwervers tot inkeer, maar Emile die de mijn als bron van alle kwaad is gaan beschouwen, wil haar met dynamiet vernietigen. Hij komt bij zijn poging om het leven. Elvire, Pierre en Joeki, die Emile achterna kwamen om hem tegen te houden, kunnen ternauwernood worden gered.

 

Thema
Sociale problematiek: ellende mijnwerkers, kinderarbeid. Rellen uitlokken. De slechterik komt uiteindelijk tot inkeer.

 

Locatie
Charleroi en de erbij liggende mijnstreek . Rond de stad lagen tal van steenkolenmijnen. Van de stad zelf worden diverse gebouwen getoond: op pagina 3 prent 7 het marktplein, op pagina 4 prent 4 het station en op pagina 27 prent 6 de Basilique Saint-Christophe.(1) Op de slotprent van pagina 28 nog even Nederland.

De basiliek van Charlerloi in de strip en daarnaast in het echt.

 

Periode
Jaren 1880, de kinderarbeid is nog niet afgeschaft (pagina 16). In 1889 werd dankzij de wet op de kinderarbeid dit soort werk in de industrie verboden voor alle kinderen onder de 12 jaar plus nachtwerk voor meisjes onder de 21 jaar. In 1914 werd het verbod uitgebreid tot kinderarbeid onder de 14 en in 1921 tot onder de 16 jaar. Het is de vraag of Joeki en Pierre al 12 zijn.(2)
Van de auto Vivinus is het model uit 1900 te zien.(3)

Joekie en Pierre als mijnwerkers.

 

Vermomming
Geen.

 

Redding
Op pagina 1, 2 redden Robert en Bertrand een mijnwerkersgezin van uitzetting door een deurwaarder. Ze betalen hun schuld vanuit een goedgevulde portemonnee.

 

Bijzonderheden

Het Belgische automerk Vivinus, in dit geval het model 1900.

  • Vivinus was een Belgisch automerk, dat bestond van 1899-1912. De fabriek stond in Schaarbeek. Op pagina 10 is het model 1900 te zien.(4)
  • Een van de weinige keren dat gendarmes dom zijn (pagina 3, prenten 4 en 5).
  • De man die de mijnwerkers om zich heen verzamelt en oproept tot staking is overduidelijk een socialist, gezien zijn gebruik van de term "Kameraden" (pagina 7, prenten 8, 9 en 10).
  • Op pagina 24, prent 5, en pagina 28, prenten 4, 5 en 6, is Nummer 17 ontdaan van zijn bolhoed. Hij blijkt warempel haren op zijn schedel te hebben.
  • Op pagina 14, prent 10, denkt een soldaat dat hij te veel “Images d’épinal” leest. Dat waren prentjes met daarop een populair thema, in felle kleuren. Naamgever is de woonplaats Épinal van  de Franse tekenaar, ontwerper en drukker Jean-Charles Pellerin (1756-1836). Hij was de eerste die dit soort afbeeldingen in serie ging publiceren.(5) Het was als het ware een voorloper van de strip.

Voorbeeld van een Imagerie d'Epinal.

 

NOTEN

  1. https://www.charleroi-decouverte.be/pages/index.php?id=78)
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderarbeid
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Vivinus
  4. Idem
  5. https://fr.wikipedia.org/wiki/Image_d%27%C3%89pinal
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Charles_Pellerin
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021