Samenvatting
Robert en Bertrand verhinderen een autodiefstal en komen in contact met textielhandelaar Waldegem, diens dochter Charlotte en de Cambodjaanse Jibha. Waldegems hobby is het onderzoeken van de tempelruïnes van de Khmer. Zijn neef Rudolf heeft speelschulden en wil meer geld van hem lenen. Waldegem weigert en Rudolf, die onder druk wordt gezet door woekeraars, besluit zijn oom te beroven. Jibha vertelt het verhaal van het ontstaan van het koninkrijk der Khmers in de negende  eeuw en de ondergang ervan zes eeuwen later. Een koffer die in de nasleep van de inbraak stukvalt, veroorzaakt een overwoekering door planten, die razendsnel ontkiemen en groeien. Door Khivar, de vader van Jibha op de hoogte gesteld, bouwde Waldegem in een verborgen grot een wassen maquette van Angkor. Hiermee hoopt hij de vloek van junglegodin Hyavar te breken en de echte tempel in Cambodja van de miljoenen woekerplanten te bevrijden. De planten vernietigen uiteindelijk de mergelgrot en doden Rudolf en zijn handlanger Fred. Waldegem raakt gewond, de instortende grot vernietigt de maquette en de woekerplanten sterven plotseling massaal en vergaan tot stof.

 

Thema
Misdaad, exotische avonturen in... België.


 

Locatie
Antwerpen en directe omgeving. Op pagina 5, prent 4, is sprake van mergelgrotten in de buurt, maar die liggen niet in het westen van België. De dichtstbijzijnde, in Riemst, ligt op ruim 100 kilometer afstand van de stad Antwerpen. Een paar kilometer verder dan Riemst liggen de mergelgrotten van Kanne.

De huishoudster van de familie Waldegem vult aan dat het verhaal zich ook in de mergelgrotten afspeelt (pagina 5).

 

Periode
Jaren nadat Cambodja een kolonie van Frankrijk was geworden op 11 augustus 1863. Dit blijkt uit het laatste prentje op pagina 28.

 

Vermomming
Rudolf en Fred als gemaskerde inbrekers.

 

Redding
Dankzij kordaat ingrijpen van Robert en Bertrand wordt de gestolen auto van de heer Waldegem tot stilstand gebracht en de dief overmeesterd en aan de politie overgedragen (pagina’s 1, 2, 3).

Robert gooit een wagendissel naar beneden om een autodief de pas af te snijden (pagina 2, prent 7).

 

Bijzonderheden

  • De vloek van Hyavar bestaat uit de overwoekering van de tempel van Angkor door planten. Het feit dat het ook bij de grot van het paviljoen van Waldegem gebeurt, suggereert een overeenkomst.
  • De Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot (1825-1861) arriveerde in 1859 bij het voor een groot deel overwoekerd tempelcomplex dat zich uitstrekt over 400 km². Hij hield een rijk geïllustreerd reisdagboek bij waarin hij uitgebreid de talrijke bezienswaardigheden van het tempelcomplex beschreef. In 1864 werd het postuum uitgegeven onder de titel Reizen door het koninkrijk Siam, Cambodja en Laos.(1) Deze publicatie zorgde voor veel belangstelling voor het complex. Na jarenlang wikken en wegen over de manier van restaureren gingen de Fransen uiteindelijk over op de methode die de Nederlanders al hadden toegepast bij de restauratie van de tempel Borobudur op Java: het reconstrueren van de tempels met de oorspronkelijke stenen. Nieuw materiaal mocht alleen gebruikt worden als het oorspronkelijke niet meer voorhanden was.(2) Dat gebeurde in 1908, zoals in het allerlaatste prentje vermeld wordt.

Boven: Angkor Wat in 1860, de enige tempel die niet compleet overwoekerd was (tekening: Henri Mouhot). Onder: Uiteg over het complex op pagina 11.

  • Op pagina 1 wordt een auto gestolen. Nogal een waagstuk in een tijd met maar weinig auto’s. Een dief zal dan snel tegen de lamp lopen.
  • Bertrand toont weer eens zijn kracht (pagina 6).
  • De invloeden van de reis van Willy Vandersteen door Zuidoost-Azië van 3 september tot 15 november 1959 doen zich weer gelden.
    De Rode Ridder 7: De Val van Angkor (1960) speelt in Cambodja. Ook Suske en Wiske 102: De Dromendiefstal (1970) speelt voor een belangrijk deel bij het tempelcomplex van Angkor. Dit geldt eveneens voor Jerom 51: De Betoverde Kroon (1973).

Vandersteen-albums die zich afspelen in Cambodja.

  • Het Khmer-koninkrijk bestond inderdaad sinds de negende eeuw, zoals Jibha vertelt (pagina 9, prent 7), maar het tempelcomplex van Angkor werd in de eerste helft van de twaalfde eeuw gebouwd.(3)
  • Jibha vertelt verder dat de tempel van Angkor gebouwd werd door Khmer-koning Suryanavan II. In werkelijkheid was dat door Suryavarman II. Waarschijnlijk een foute vertaling of typografische fout, want Suryanavan II heeft nooit bestaan.(4)

 

NOTEN

  1. https://historiek.net/angkor-wat-cambodja-ontdekkingsreiziger-henri-mouhot/136392/
  2. https://voorbeginners.info/cambodja/siem-reap-angkor-1.htm
  3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Khmer-rijk
    https://www.nationalgeographic.nl/cambodja/2017/07/de-tempels-van-angkor-wat
  4. https://historiek.net/angkor-wat-cambodja-ontdekkingsreiziger-henri-mouhot/136392/
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_koningen_van_Angkor
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2022