Samenvatting
Na de redding van fabrikant Ben Morideau na een auto-ongeluk vraagt hij Robert en Bertrand om in het Franse Flavigny een weesmeisje te zoeken dat hem tijdens de Frans-Duitse oorlog had geholpen. Hij is weduwnaar zonder kinderen en heeft niet lang meer te leven. Morideau wil haar zijn fortuin nalaten. Robert en Bertrand vinden Viviane Dumolin/Dorsan vrij snel. In de herberg wordt hun gesprek echter afgeluisterd en verschillende vreemde gebeurtenissen vinden plaats. Viviane wimpelt de avances van apotheker Bornier af, mede omdat ze verloofd is. Bornier leidt een genootschap dat medicijnen maakt, waarvan de opbrengst naar liefdadige werken gaat. Viviane gaat naar België in verband met de erfenis. Daar ziet ze vaak afwijkende spiegelbeelden van zichzelf en een dubbelgangster. Ook vinden er aanslagen plaats. Het spoor leidt naar een groep nomaden die op haar land bivakkeren. Het blijken Bornier, zijn zuster en hun helers te zijn. Bornier maakt geen medicijnen, maar drugs, en leidde behalve zijn collega genootschapsleden ook Viviane om de tuin. Zij kent evenwel de helers en uit angst voor ontmaskering willen zij Viviane gek maken. Dit middels een pruik bewerkt met een hallucinerend middel en doordat Elvire voor dubbelgangster speelt. Als slotstuk komt Nummer 17 als een duveltje uit een doosje om voor de verandering de vagebonden een poets te bakken.

 

Thema
Misdaad. Erfgenaam gek maken omdat zij een bende zou kunnen ontmaskeren, het zogenaamde gaslighting. Zie Bijzonderheden.


 

Locatie
België en Flavigny (Frankrijk). Flavigny-sur-Ozerain in het departement Côte-d'Or is een klein dorp met enkele honderden inwoners.

 

Periode
Rond 1885. Een kleine vijftien jaar na de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871.

 

Vermomming
Elvire Bornier als (dubbelgangster van) Viviane Dumolin/Dorsan. Bornier en diens helers als Vaclav en zijn nomaden. Nummer 17 als Bertrand.

 

Redding
De vagebonden redden Ben Morideau, nadat deze met zijn auto tegen een boom is gereden (pagina 1).

Ben Morideau vertelt over zijn redding door het onbekende meisje tijdens de Frans-Duitse Oorlog (pagina 2, prent 7 en 8).

 

Bijzonderheden

  • De herberg in het Franse Flavigny (pagina’s 3, 8, 9) is identiek aan die in het Belgische stadje in de buurt van het huis van Viviane (pagina 28, prent 4). Het interieur is hetzelfde en zelfs de dienster. Wellicht daarom de opmerking van Bertrand op pagina 28, prent 4. Het kan ook dat beide zwervers een love interest zoeken zonder te hoeven concurreren.

Links: Pal na aankomst in het Franse Flavigny (pagina 3, prent 2). Rechts: Meteen na afscheid te hebben genomen van Viviane, die aangeeft terug te keren naar Flavigny, dus nog in België (pagina 28, prent 4).

  • Hét vermommingsnummer uit de reeks.
  • Deze keer een fabrikant met het hart op de juiste plaats: Ben Morideau.
  • Nomaden — ditmaal geen echte, maar mensen die zich als hen voordoen — staan er weer slecht op.
  • Elvire noemt haar broer bij zijn achternaam: Bornier (pagina 23, prent 12).
  • Er is sprake van gaslighting. Dit “is een vorm van psychologische manipulatie waarbij de pleger erop uit is zijn slachtoffer (tegenstander) mentaal te ontredderen. Dit probeert de pleger te bewerkstelligen door bij het slachtoffer twijfel te zaaien aan het eigen gezond verstand. De gaslighter zal de werkelijkheid glashard ontkennen, of precies het tegendeel beweren van eerder door hem gedane uitspraken. De term is afkomstig van de titel van het toneelstuk Gaslight  (geschreven door de Britse toneelschrijver Patrick Hamilton, 1938) dat meermaals verfilmd is. De term wordt ook gebruikt in wetenschappelijke, psychologische literatuur en in de politieke journalistiek”, aldus Wikipedia.(1) Bekendste verfilming is de klassieke Amerikaanse rolprent Gaslight uit 1944 van regisseur George Cukor (1899-1983), met Ingrid Bergman (1915-1982) en Charley Boyer (1899-1978) in de hoofdrollen.(2)

Links: Viviane spot haar dubbelgangster (pagina 13, prent 12.). Rechts: Affiche van de film Gaslight uit 1944.

 

NOTEN

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaslighting
    https://www.happinez.nl/liefde-relaties/gaslighting-vorm-van-manipulatie/
  2. https://www.imdb.com/title/tt0036855/?ref_=fn_al_tt_1
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2022