Samenvatting
Nadat Nummer 17 door een straatrover gewond raakte, besluiten Robert en Bertrand diens onderzoek naar de verdwijning van het echtpaar Desmond op te pakken. Ze vinden onderdak bij de staatarme arbeider Jef Schelkers en zijn gezin. Jef was naar verluidt de laatste die de Desmonds levend zag. Desmond was de vennoot van Raoul Contrant, eigenaar van een textielfabriek die volop gebruik maakt van kinderarbeid onder leiding van de hardvochtige ploegbaas Stonne, een onvervalste bruut. Een ingehuurde detective probeert de moord bij Jef in de schoenen te schuiven, maar Joeki en de kleine Maria Schelkers zien in een berghok bij de fabriek twee gezichten in de vloer verschijnen. Het blijken de Desmonds, gedood door Contrant, omdat Desmond zijn geld uit de fabriek wilde trekken, tenzij Contrant de kinderarbeid zou afschaffen. Verder heeft Contrant nog de dood van de detective, een chanteur, op zijn geweten.

 

Thema
Verschijningen van vermoorde mensen op vloeren, tegen achtergrond van sociaal onrecht (fabrieksarbeid onder slechte omstandigheden, kinderarbeid). Misdaad: moord.


Links: Terugkerende hoofden op een vloer (pagina 17, prent 2). Rechts: De familie Schelkers leeft zoals veel arbeidersgezinnen in zeer behoeftige omstandigheden (pagina 9, prent 7).


 

Locatie
Antwerpen.

 

Periode
Vóór 1889. In dat jaar werd een algemeen verbod op fabrieksarbeid en mijnbouw ingevoerd voor kinderen jonger dan 12 jaar. Pas in 1914 kende België de leerplicht voor 6-12-jarige kinderen.(1)

 

Vermomming
Geen.

 

Redding
Op pagina 3 en 4 overmeestert Bertrand een straatrover die achtereenvolgens een oude vrouw beroofde en Nummer 17 aanviel.

 

Bijzonderheden

  • Evenals deel 48 op een nieuwsfeit gebaseerd (pagina 28).(2)
  • In de ijzersterke Stonne (Gaston) moet Bertrand zijn meerdere erkennen wat vechten betreft.
  • Stonne lijkt qua uiterlijk, kracht en drankgebruik op de Brits-Amerikaanse acteur Victor McLaglen (1886-1959) in diens rol van topsergeant Quincannon als hij burgerkleren draagt in de western She Wore a Yellow Ribbon (1949), van regisseur John Ford (1894-1973). McLaglen speelt echter een goedaardige, wat lompe geweldenaar en drinkebroer en geen kwaadaardige dronkelap als Stonne.

Links: Fragment uit She Wore a Yellow Ribbon (1949). Rechts: Stonne mishandelt de kinderen die in de fabriek werken, zeker als hij weer eens dronken is (pagina 18, prent 10).

  • Naast een wederom slechte fabrieksdirecteur, Contrant, is er dit keer ook eentje met het hart op de juiste plaats, Desmond. Die blijkt echter vermoord te zijn.
  • Er is sprake van een ziekenwagen (pagina 4, prent 3). De eerste ambulances in Nederland verschenen in 1907.(3) In België reden tijdens de Eerste Wereldoorlog militaire ambulances. Vanaf de jaren 1920 werden ziekenwagens ook voor burgers ingezet.(4)
  • Op pagina 28 komt het Rooms-Katholieke geloof zijdelings aan bod. Het vermoorde echtpaar Desmond wordt opgegraven en in gewijde aarde begraven.

 

NOTEN

  1. Kinderarbeid door een historische lens. Een fotoanalyse van kinderarbeid in Belgische touwslagerijen rond 1900, in Brood en Rozen. Tijdschrift voor de Geschiedenis van Sociale Bewegingen, nummer 4 (Lien Bauwens, 2011, pagina 9)
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Bélmez_Faces
  3. https://kombijdeambulance.nl/wp-content/uploads/2018/09/Aanvullende-info-spreekbeurt.pdf
  4. De geschiedenis van de dringende geneeskundige hulpverlening in België, deel 1 (Chris Vandeputte, 2015)
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021