Samenvatting
Na mevrouw Mangin van struikrover de Ram gered te hebben geeft zij, namens haar echgenoot, Robert en Bertrand de opdracht om de buitenlandse spion François Pilchard op te sporen. Hij is voortvluchtig en heeft documenten gestolen. Verkleed als Britse lords nemen de zwervers hun intrek in De Rode Herberg, waar Pilchard waarschijnlijk het laatst verbleef. Het etablissement wordt uitgebaat door weduwe Adelaïde Chaton en haar ‘gestoorde’ broer Lambert. Pilchard blijkt vermoord door de Ram en ter aarde besteld bij een oude watermolen. Dienstmeid Jacqueline blijkt Pilchards handlangster. Joeki wordt ontvoerd door de bende van de Ram, maar Jacqueline redt het geheel. Lambert blijkt niet geestelijk gestoord, maar is de Ram, in zijn misdadige bezigheden bijgestaan door zijn zuster.

 

Thema
Misdaad: roof, spionage, ontvoering, moord.

 

Locatie
Belgisch Brabant, de Rode Herberg en de ruïne van een watermolen. Antwerpen.

 

Periode
Eind negentiende, begin twintigste eeuw. Vroeger waren er namelijk al auto’s (pagina 1, prenten 2 en 3). De rovers van de bende van de Ram lijken echter uit de tweede helft van de achttiende eeuw weggelopen te zijn (pagina 12, 13, 14, 18 t/m 25).

 

Vermomming
Nummer 17 als vrouw. Lambert als de Ram.

 

Redding
Op pagina 1 en 2 redden de vagebonden mevrouw Mangin van een overval door struikrover de Ram.

 

Bijzonderheden

Boven: De Berliet uit De Rode Herberg. Onder: Ter vergelijking de Berliet uit deel 1, Mysterie op Rozendael.

  • De auto van mevrouw Mangin lijkt nog steeds de Franse Berliet uit 1894 van album 1, Mysterie op Rozendael, met slechts lichte wijzigingen aan de voorkant (spatscherm en koplampen) en aan de rugleuning. Dit ligt vermoedelijk aan de inkter. Aangenomen mag worden dat ze dus nog in hetzelfde voertuig rijdt. Of misschien heeft ze hem toch ingeruild voor een iets recenter model...
  • Dit is een van de weinige albums waarin Robert en Bertrand een andere landloper tegen het lijf lopen.
  • Prent 4 op pagina 2 is gebaseerd op het schilderij Le Déjeuner dans l’Herbe van de negentiende-eeuwse Franse kunstschilder Édouard Manet (1832-1883).(1)

De gezellige picknick is een knipoog naar het schilderij Le Déjeuner sur l'Herbe van Édouard Manet.

  • Zowel Robert als Bertrand blijken de Engelse taal goed machtig te zijn. Het vertalen van bijna elke Engelse zin is echter vervelend. Dat vertalen van Engelse zinnen wordt ook nog toegepast bij de tekstballonnen van lady Shirehamp in deel 22.
  • We zien een fiets met een hoog voorwiel en een laag achterwiel (pagina 10, 11). Robert blijkt goed te kunnen fietsen.
  • Op pagina 8 dragen Robert en Bertrand een paraplu bij zich, een van de karakteristieken van Britse gentlemen.
  • Op pagina 17 prent 4 zien we de markt van Antwerpen. Daar rijdt de omnibus – een paardentram met een vaste route.(2)
  • Geboortehuis Den Beerendans van kunstschilder Antoon/Antonie van Dijck (1599-1641) heeft hoogstwaarschijnlijk daar ongeveer gestaan. Dit huis is echter al lang geleden gesloopt. In de wieg van Antoon van Dijck uit onderstaand fragment is tegenwoordig een ijssalon met daarop een gedenksteen.(3)
  • Op pagina 25 prent 4 denkt Robert diep na, evenals De Denker (1881) van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917).(4)
  • Op pagina 27 blijkt dat Robert het schermen heeft geleerd van de heer ‘Desmedt’.
  • In 1988 gaf Karel Biddeloo het 127ste album uit de reeks De Rode Ridder eveneens de titel De Rode Herberg. De enige overeenkomst tussen de verhaalinhoud is de onbetrouwbaarheid van de herbergier.
  • L’Auberge Rouge is ook een kort verhaal uit 1831 van de Franse auteur Honoré de Balzac (1799-1850), een van de Études philosophiques in La Comédie Humaine.(5) Het is verfilmd in 1910 en in 1923. Van een ander, deels op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal met dezelfde titel, werden in 1951 en 2007 in Frankrijk rolprenten gemaakt.(6)

 

NOTEN

  1. Robert en Bertrand (Jan Smet, CISO Stripgids nummer 6, 1975, pagina 19)
  2. https://slideplayer.nl/slide/17244549/100/images/5/De+Antwerpse+Omnibus+%2C+Hier+zien+we+Omnibus+nr..jpg
  3. https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/77b62fb948cf7cd43de68a4fb2195acb en
    https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images/276766 (foto)
  4. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Le_Penseur_in_the_Jardin_du_Mus%C3%A9e_Rodin,_Paris_14_June_2015.jpg
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/L%27Auberge_rouge_(short_story)
  6. https://www.imdb.com/find?q=l%27auberge+rouge&ref_=nv_sr_sm
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021