Samenvatting
Bij een circus ontsnapt een leeuw die Nummer 17 kwetst. Zo leren Robert en Bertrand dokter Hoftens en zijn vrouw Mira kennen. Zij is een medium. Nummer 17 vraagt het zwerversduo om de speleologenkring van Maprasse te schaduwen. Volgens hem is de kring slechts een rookgordijn. In werkelijkheid blijken het valsemunters te zijn. Dankzij de paranormaal begaafde Mira ontdekken ze de dode echtgenote van Maprasse. Met behulp van een oude gesp weet Mira onder hypnose de grot te vinden waar de valsemunters zich schuilhouden. Het blijkt de grot te zijn waar het middeleeuwse lied van de twee koningskinderen op is gebaseerd. Sciencefiction met een Romeo en Julia-achtig liefdesverhaal. Na ontdekking en overmeestering van Maprasse en diens handlangers ontploft de grot door een omgevallen kaars bij een vat buskruit. De stalagmiet die de twee koningskinderen bedekt is voor altijd verloren.

 

Thema
Misdaad: doodslag, valsemunterij, aanslagen. Paragnosie, helderziendheid, sciencefiction, paleocontacthypothese. Romeo en Julia, Lied van de Twee Koningskinderen.


Boven: Sciencefiction met een Romeo en Julia-achtig liefdesverhaal (pagina 19). Onder: Wederom sciencefiction in de reeks (pagina 17).

 

Locatie
Een dorp en de directe omgeving ervan in de Ardennen.

 

Periode
Eind negentiende eeuw.

 

Vermomming
Geen, behalve dat de valsemunters zich voordoen als speleologen.

 

Redding
Dankzij snel en kordaat ingrijpen van Joeki en Bertrand kan een ontsnapte circusleeuw, die een menigte aanvalt, terug in zijn kooi worden gedreven (pagina 1).

 

Bijzonderheden

 • Ook nu is de commentaar gevende slak weer enkele malen van de partij.
 • Voor de tweede maal een avontuur dat begint bij een circus, de eerste maal was in deel 24, De Gouden Kinkhoorn.
 • Het middeleeuwse Lied van de Twee Koningskinderen wordt in een sciencefiction context getrokken.(1) De geliefden, afkomstig van andere planeten, komen na een vlucht door de ruimte op aarde terecht, waar hun toestel crasht. Dat is een raakvlak met de paleocontacthypothese. De middeleeuwen kenden diverse tragische liefdesgeschiedenissen zoals de legende van Tristan en Isolde en het waargebeurde verhaal van Abelard en Heloïse.
 • De Twee Koningskinderen is ook een sprookje van de Duitse gebroeders Grimm. Het verhaal hiervan is echter totaal anders dan in het lied.(2)
 • Nummer 17 speelt maar een kleine rol. Wegens gekneusde ribben is hij een tijd niet inzetbaar en belandt hij weer eens in een hospitaal. Dit moet in de buurt van het dorp liggen.
 • Myra Hoftens onder hypnose (pagina 16, prent 1).

  Op pagina 11 beschrijft dokter Hoftens paragnosie als “een verzameling voor telepathie en helderziendheid in ruimte en tijd (...). Bij sommige begaafde personen tasten de “voeldraden” der ziel in het verleden, heden en toekomst!” Op pagina 27 relativeert Hoftens de zaak wat: “Paragnosie is een werkelijkheid waarvoor de wetenschappelijke verklaring nog ontbreekt. Ook al is er soms veel bedrog en misbruik in het spel, toch vinden de wetenschapsmensen het de moeite dit verschijnsel te bestuderen.”
 • Robert doet weer eens kond van zijn schier onuitputtelijke kennis, nu op geologisch gebied: “Stalagmieten vormen zich door grondwater dat druppelsgewijs van het dak van de grot valt. Deze druppels laten telkens een klein beetje calciumbicarbonaat achter dat zich ophoopt. Dit kan duizenden jaren gevergd hebben” (pagina 17, prent 11).
 • Een synoniem voor stalagmiet is druipsteenkegel.
 • Als Bertrand in de belangstelling staat van een vrouw die niet voldoet aan het schoonheidsideaal geeft hij niet thuis (pagina 6, 18, 28).

 

NOTEN

 1. https://www.literatuurgeschiedenis.nl/middeleeuwen/tekst/lgme033.html en https://bertvanzantwijk.com/2018/06/11/het-waren-twee-koningskinderen/
 2. https://www.grimmstories.com/nl/grimm_sprookjes/de_twee_koningskinderen en https://www.beleven.org/verhaal/de_twee_koningskinderen
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021