Samenvatting
Er worden aanslagen gepleegd op mijneigenaar Bronchard, in wiens mijn enkele jaren daarvóór skeletten van Iguanodons zijn aangetroffen. Verdacht wordt de door hem ontslagen Albert Leroux. Robert en Bertrand helpen persfotografe Rozemarijn Stippenlift om hem op te sporen. Leroux blijkt onschuldig. Bronchard, die met zijn ingenieurs Gerard en Raoul, Leroux van diens ontdekking wilde beroven, wilde het geld voor de skeletten met z’n drieën delen. Bronchard komt echter om bij de zoektocht naar Leroux door de fatale ontmoeting met een Ankylosaurus. Zijn vrouw Helene was er getuige van hoe een ruimteschip drie dinosauriërs op aarde afzette in de zogenaamde Verboden Vallei. Ze blijkt gelijk te hebben. Raoul en Gerard, die achter de aanslagen op Bronchard zaten om niet te hoeven delen, komen om het leven. Een afdeling artillerie van het Belgische leger schakelt de Tyrannosaurus Rex, de enige overgebleven dinosaurus, uit met een kanon. De dode dino’s vergaan in een mum van tijd tot stof. Rozemarijn, die vergeten heeft een filmpje in haar fototoestel te doen, mist hierdoor jammerlijk de kans om wereldberoemd te worden. Ze kan dit niet verwerken en belandt met een zenuwinzinking in een inrichting.

 

Thema
Misdaad: pogingen tot moord op mijnwerker Albert Leroux plus doodsbedreigingen omdat hij de dinosaurusskeletten in de kolenmijn had gezien. Aanslagen op directeur Bronchard van de kolenmijn door ingenieur Gerard met als doel het geld van buitenlandse musea voor de skeletten in eigen zak te steken. Sciencefiction, archeologie, elementen van de paleocontacthypothese.


Ditmaal speelt het leger een positieve rol (pagina 19, prent 6).

 

Locatie
Bernissart, Ardennen, Antwerpen.

 

Reconstructie van een van de Iguanodonskeletten door Aimé Rutot (museum curator in 1882, geoloog) in de Sint-Joriskapel in Brussel.

Periode
Er is weer van alles met elkaar in tegenspraak.
Enkele jaren na 1878, toen de iguanodons van Bernissart gevonden zijn in de mijn Fosse Sainte Barbe, ofwel de Sint Barbaraschacht waar Rozemarijn Stippenlift over spreekt (pagina 3, prent 1).
Verder komt er een type kanon in voor van tussen circa 1860 en 1880 (pagina’s 19, 25, 26).
Gaan we echter uit van de naamgeving van de drie dinosaurussen, dan komen we uit ná 1908. Professor Forman laat op pagina 20 namelijk “enkele gravures” zien van de Tyrannosaurus Rex, de Triceratops en de Ankylosaurus. Deze drie reptielen kregen pas respectievelijk hun naam in 1906 door de Amerikaanse paleontoloog Henry Fairfield Osborn, in 1889 door diens landgenoot  paleontoloog Othniel Charles Marsh en in 1908 door paleontoloog Barnum Brown, medewerker van het American Museum of Natural History.(1)

 

Vermomming
Geen.

 

Redding
Op pagina 1 redden Robert, Bertrand en Joeki toevallig mijneigenaar Bronchard van een aanslag doordat ze wat oponthoud veroorzaken.

 

Bijzonderheden

 • Het verhaal en de verklaringen (onder andere op pagina 11 en 20) zijn nogal bij elkaar gezocht.
 • Van een van de iguanodons van Bernissart (1878) staat een prentje in het album. Daar werden dat jaar “nagenoeg volledige skeletten, onvolledige skeletten en afzonderlijke beenderen van ongeveer veertig dieren (...) ontdekt. Het was de eerste keer dat zoveel en zulk volledige resten van dinosauriërs werden teruggevonden. Deze zijn te bezichtigen in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.”(2) In het album wordt voorgesteld alsof het zich voordeed in een schacht van de mijn van eigenaar Bronchard. Wel wordt in een prent de juiste locatie aangegeven (pagina 3, prenten 1 en 2). Bernissart ligt in de provincie Henegouwen, aan de Franse grens.
 • De Iguanodon kreeg overigens al in 1825 zijn naam.(3)
 • Waarom de dinosaurussen pakweg 66 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven zal altijd een punt van speculatie en discussie blijven. Om de zoveel jaar wordt de ene theorie weerlegd en is een andere weer leading. Volgens nieuw onderzoek, dat op 25 februari 2021 werd gepubliceerd, was de oorzaak ongetwijfeld de inslag van een enorme meteoriet en wel bij het Mexicaanse schiereiland Yucatán.
 • Een directeur is weer eens de boosdoener, ditmaal samen met zijn ingenieurs.

Sciencefiction en dino's verenigd (pagina 11).

 

NOTEN

 1. https://historianet.nl/wetenschap/wie-gaf-de-dinosaurussen-hun-naam
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Triceratops
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ankylosaurus
  https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-de-paleontologie
 2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bernissart
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Iguanodon
  https://historiek.net/het-mysterie-van-bernissart-eindelijk-ontsluierd/69557/
 3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Iguanodon
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021