Samenvatting
Nummer 17 verdenkt de Parijse ambtenaar Dorland van de moord op diens landgenoot, de berggids Pierre Caspar. Deze deed een ontdekking in een grot op de Mont Blanc, te weten “bergkristal, lichter dan lucht”. In samenspraak met Nummer 17 reizen Robert en Bertrand naar het Franse dorp Chamonix aan de voet van de reusachtige berg om de toestand alvast te verkennen. Het echtpaar Serge en Claire Blizot (hij is archeoloog en beiden zijn alpinisten) huurt hen in om samen met hen naar het zwevend kristal te zoeken als helpers bij  de beklimming. Het zwevend kristal hoort bij een lokale legende, maar Robert en Bertrand hebben het zelf aanschouwd tussen de spullen van Pierre Caspar. Bij hun tocht worden ze hinderlijk achtervolgd door een smokkelaarsbende. Serge en Claire vinden de grot met het zwevend kristal, maar vallen in handen van de smokkelaars. Serge blijkt hun voormalige leider, De Gems. Het echtpaar komt vervolgens om het leven evenals de smokkelaars, die slachtoffers worden van een lawine. Serge blijkt ook de moordenaar van Pierre Caspar te zijn. De locatie van de grot is door de lawine verloren gegaan. De legende in het verhaal lijkt op waarheid te berusten.

 

Thema
Misdaad, volksverhalen, bergbeklimmen.


De zoveelste legende in een Vandersteen-strip (pagina 7, prent 3).

 

Locatie
Antwerpen, Chamonix (Frankrijk).

 

Periode
Ergens laatste kwart negentiende eeuw. Geen concrete aanwijzingen.

 

Vermomming
Serge Blizot met valse snor en baard als monsieur Dorland van de Dienst voor Oudheidkunde te Parijs.

 

Redding
Robert en Bertrand komen net te laat om Pierre Caspar te redden, die moedwillig door een automobilist wordt omvergereden en daarbij omkomt.

 

Bijzonderheden

  • Robert en Bertrand kunnen enigszins bergbeklimmen, zonder dat ze een opleiding krijgen. Dit hebben ze dus al eens eerder gedaan. Ervaren alpinisten zijn ze niet, aangezien ze aanvankelijk niet verder gaan dan het basiskamp (pagina 10). Toch wagen ze later de klim naar boven (pagina's 19, 21).

Robert en Bertrand als ervaren alpinisten (pagina 10, prenten 4 en 5).

  • De naam van berggids Louis (pagina's 6, 7, 9) zou gebaseerd kunnen zijn op Luis Trenker (1892-1990) uit Zuid-Tirol, sinds 1919 in Italië gelegen. Deze veelzijdige man was filmproducent, regisseur, acteur, schrijver, architect, alpinist en bobsleeër. Vele van zijn films, alsmede de meeste van zijn boeken, spelen zich af op en rond bergen.(1)
  • De Mont Blanc werd voor het eerst beklommen op 8 augustus 1786 door Jac Balmat en dr. Michel Paccard, beiden afkomstig uit Chamonix.(2)
  • De meningen verschillen of de Kaukasus tot Europa of tot Azië moet worden gerekend. In het laatste geval is de Mont Blanc de hoogste berg van Europa. Hij is 4808,73 meter hoog (inclusief de sneeuw op de top) en 4792 meter zonder deze sneeuw.

 

NOTEN

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Luis_Trenker
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mont_Blanc
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021