Samenvatting
Na een toevallige ontmoeting in Brussel schakelt mevrouw Mangin op eigen houtje Robert en Bertrand in om haar vriendin Agatha buiten haar medeweten om te beschermen. Ze vermoedt terecht dat Agatha lid is van een geheime sekte. Agatha wordt al snel dood aangetroffen en vanaf dat moment proberen de vagebonden uit te zoeken hoe ze omkwam. Nummer 17 kruist hun pad, want hij probeert een aantal verdwijningen op te helderen, die ook met een sekte te maken hebben. De sekte blijkt feitelijk een oplichtersbende, waarvan de leiding de ‘ingewijden’ wijsmaakt dat ze van metaal goud kunnen maken op basis van de kennis der alchemisten. Het restaurantechtpaar Malbin blijkt aan de touwtjes te trekken.

 

Thema
Oplichting. Plus moord op sekteleden die zich bedrogen voelen.

 

Locatie
Brussel. Behalve de Hallepoort wordt in elk geval ook het Vossenplein genoemd.

Linksboven: De Hallepoort in het laatste decennium van de negentiende eeuw. Rechtsboven: Een recentere foto van de Hallepoort. Onder: De Hallepoort van de andere kant bij Robert en Bertrand, pagina 1, prent 1.

 

De grootmeester van de sekte der Gouden Zeven, pagina 11, prent 5.

Periode
Wederom een wirwar van aanwijzingen.
Jaren 1850. Op pagina 13 is er namelijk sprake van dat de grootmeester na de revolutie (1830-1839) naar Brussel is teruggekeerd en de sekte heeft gesticht.
Op pagina 4, prent 7, wordt een grondverzakking uit 1895 getoond.
Op pagina’s 7 en 8 neemt Robert een taxi. In Nederland reed de eerste officieuze taxi in 1905, de eerste met vergunning in 1909.(1) Wanneer de eerste in België reed, heb ik niet kunnen achterhalen, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk ook in het eerste decennium van de twintigste eeuw zijn geweest.

 

Vermomming
Het echtpaar Malbin als grootmeester en vrouwelijk lid van de sekte der Gouden Zeven.

 

Redding
Geen. Ditmaal komt men door een toevallige botsing met de auto van mevrouw Mangin in het avontuur terecht. Zij bekommert zich er overigens niet om dat haar auto total loss is.

 

Bijzonderheden

 • Mevrouw Mangin heeft haar Berliet uit de delen 1, 5, 11 en 19 eindelijk ingeruild. Met haar nieuwe auto heeft ze een aanrijding met Robert en Bertrand, waardoor haar voertuig vervolgens total loss raakt door tegen een lantaarnpaal te belanden.
 • Tot pakweg 1760 probeerden alchemisten eeuwenlang metaal in edelmetaal, vooral goud, om te zetten middels het vinden van de Steen der Wijzen. Dit in het oude Egypte, China, Griekenland, het Midden-Oosten en West-Europa. Uiteindelijk is dit hen nooit gelukt.
 • De Bond voor Heropvoeding van Landlopers is een verzinsel van mevrouw Mangin (pagina 2).
 • Op pagina 3, prent 2, zien we een kleurenfoto. Foutje van de inkleuring. De full colour kleurenfoto is officieel een uitvinding uit het eerste decennium van de twintigste eeuw, volgens sommigen in 1907 door de Franse gebroeders Auguste Lumière (1862-1954) en Louis Lumière (1864-1948), tevens de uitvinders van de cinematografie ofwel film. Ook wordt de kleurenfotografie toegeschreven aan de Russische chemicus en fotograaf Sergey Prokudin-Gorsky (1863-1944), maar reeds in 1860 slaagde de Britse fotograaf, schrijver en uitvinder Thomas Sutton (1819-1875) erin om enige kleur in een foto vast te leggen.(2)
 • De taxichauffeur licht Robert in over de relatie tussen Brussel en het getal 7.(3)
 • Tweemaal raakt iemand volledig ondersteboven door een spontane zoen. Rozemarijn Stippenlift krijgt een enorme smakkerd van Bertrand en zou er overduidelijk nog wel meer willen. In tegenwooridge politiek correcte tijden kan dit worden opgevat als seksueel grensoverschrijdend gedrag, mede door de  opkomst van de #MeToo-beweging. Nummer 17 krijgt trouwens eenzelfde traktatie van mevrouw Mangin en stelt dit eveneens zeer op prijs.

Plotse kussen op pagina 24 en 28.

 

NOTEN

 1. https://isgeschiedenis.nl/nieuws/beginperiode-van-de-taxi
 2. https://nos.nl/artikel/2138370-kleurenfoto-s-uit-1907-zijn-altijd-verrassend.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Auguste_and_Louis_Lumi%C3%A8re
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Prokudin-Gorsky
  https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-oudste-fotos/
 3. Meer informatie hierover is onder meer te vinden op de volgende website: https://historiek.net/brussel-en-het-getal-zeven/71490/
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021