Samenvatting
In Zonnebeek (of is het Beekzele?) staat een ruïne van een oude Tempelierstoren. De werkloze Thijs vond daar een perkament met aanwijzingen. Notaris Vercampen koopt dit voor een habbekrats. Het wordt bij een inbraak echter ontvreemd door Gladde Luppe. Robert en Bertrand achtervolgen deze inbreker naar Leiden waar Luppe omkomt bij de Leidse kruitramp. De nicht van Vercampen, Elvire en haar echtgenoot maken Robert en Bertrand vervolgens het perkament afhandig. Na hun dood krijgt Vercampen het van de politie. Omdat hij in financiële nood verkeert, wil hij koste wat het kost de tempeliersschat in handen krijgen. Hij overvalt Thijs en Joeki, die bezig zijn de schat op te vissen. Robert, Bertrand en Nummer 17 schakelen hem echter uit. De kisten bevatten alleen keien. Toch kan Thijs met de opbrengst van de antieke kistjes de emigratie van zichzelf en zijn gezin naar Amerika betalen.

 

Thema
Schatzoeken, misdaad. Dit alles tegen de achtergrond van sociale onrust.

 

Locatie
De gemeente Zonnebeek. In West-Vlaanderen ligt wel Zonnebeke. Hier zouden in de middeleeuwen Tempeliers hebben gewoond in een toenmalig kasteel in het Hanebos.(1) Dit volksverhaal moet Willy Vandersteen als uitgangspunt hebben genomen. Verder de Nederlandse stad Leiden.

 

Periode
Jaren 1880 of later. In 1869 kreeg België de eerste paardentram. In Nederland reed de eerste paardentram in 1864. In Leiden was dat vanaf zaterdag 22 november 1879 het geval.(2) Op pagina 8 rijdt zo’n paardentram in de ‘Sleutelstad’.
Op pagina 10 en 11 gebeurt de kruitramp van Leiden. In werkelijkheid vond deze plaats op 12 januari 1807, zoals ook wordt vermeld op pagina 10.

De paardentram in Leiden.

 

Vermomming
Elvire als gemaskerde dame.

 

Redding
Redding is te veel gezegd, maar Robert, Bertrand en Joeki ontfermen zich wel over Thijs, die vanwege de mist van een muurtje valt.

 

Bijzonderheden

  • Als deel 31 van de reeks Robert en Bertrand verscheen De Schat van de Tempeliers op 1 september 1979. In 1977 kwam het echter al op de markt als een speciale reclame-uitgave met een kofferpak van het wasmiddel Dash op de cover. Op de achterkant staan de eerste twintig delen uit de reguliere serie vermeld. Het album was “exclusief geproduceerd voor Procter & Gamble door Wavery Productions b.v.” te Haarlem, zo is op de achterkant te lezen. Op de voorkaft staat “GRATIS bij 1 koffer Dash.” Wat het inktwerk betreft, past het goed tussen de delen 19 tot 22.
  • Op pagina 5 is Zonnebeek plotseling in Beekzele veranderd, althans zo spreekt notaris Vercampen. Op pagina 12 heeft ook Bertrand het over Beekzele.
  • Op pagina 2, prent 7, vertellen de vagebonden in een notendop de geschiedenis van de Tempeliersorde aan Joeki.

Zonnebeek of Beekzele? De naam verandert in het verhaal. Linksonder: Uitleg over de Tempeliers.

  • Het hardnekkige verhaal dat schipper Adam van Schie (1746-1821) de Leidse (bus)kruitramp van 12 januari 1807 heeft veroorzaakt, zoals hier ook opgelepeld door Vandersteen, is onzin. Van Schie was thuis bij zijn vrouw en kinderen in Delft. Hij stierf ruim veertien jaar ná deze tragedie. De oorzaak van de ramp is nooit met zekerheid vastgesteld.(3)
  • De Leidse kruitramp vond plaats in de winter. Gezien het loof aan de bomen is in dit album sprake van lente of zomer.
  • In deel 16 (Het Geheim van Flodderzeel) is al sprake van een Tempelierstoren, en wel op pagina 22.
  • Nummer 17 blijkt over een grondige kennis van schildertechnieken te beschikken (pagina 22, 23). Hij geeft een gedetailleerde uitleg van het begrip "anamorfose".

 

NOTEN

  1. https://www.dekroniekenvandewesthoek.be/de-tempeliers-in-de-westhoek/
    https://www.dekroniekenvandewesthoek.be/sporen-van-de-tempeliers-2/
  2. https://slideplayer.nl/slide/2496718/
  3. https://www.leidenuniv.nl/nieuwsarchief2/1370.html
    https://vandaagindegeschiedenis.nl/12-januari/
    http://www.tienkamp.com/adam-van-schie-de-kruitramp-van-leiden-1807/
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021