Samenvatting
Robert en Bertrand zijn — gehinderd door Nummer 17 en zijn burgerwachten — op weg om Joeki naar een kostschool te brengen waar hij een goede opleiding zal krijgen. Vanwege een bij een jachtongeluk opgelopen beenwond neemt Clara Frikrijk deze taak op zich. De bestuurster van de kostschool blijkt de intens gemene oude feeks juffrouw Lepelaer, nicht van de overleden kostschooldirectrice, die een vriendin was van Joeki's tante Cammo Milje. Joeki ontsnapt, maar wordt weer gepakt. Nummer 17 heeft in de smiezen wat er op de kostschool gebeurt, maar wacht met ingrijpen om Robert en Bertrand in de val te kunnen lokken.  Juffrouw Lepelaer wil de in financiële problemen verkerende notaris Frikrijk (de vader van...)  dwingen een akte te ondertekenen, waardoor het geld van Cammo Milje aan haar zou toekomen. De notaris twijfelt heel even, maar weigert toch. Robert en Bertrand verschijnen ten tonele en grijpen in. Ze dwingen Lepelaer een belastende verklaring te tekenen, nemen Joeki mee en ontkomen aan Nummer 17 en de burgerwachten. Via een luchtballon weet het drietal definitief te ontsnappen.

 

Thema
Misdaad, kidnapping, chantage. Los vervolg op deel 1.

 

Locatie

Merksem, een stadsdistrict van Antwerpen. Merxem is de oude naam. Herberg In den Laat Los bestond echt.(1) Bovenstaande ansichtkaart heeft Willy Vandersteen gebruikt bij het eerste prentje. Daar staat ook een kar voor het aangrenzende gebouw. Het dorp dat verderop voorkomt, wordt niet bij naam genoemd.

 

Periode
Einde negentiende eeuw.

 

Vermomming

Robert en Bertrand als respectievelijk een oude dame en haar kruier. Kunstschilder Pieter als tuinman.

 

Redding
Ditmaal moeten de vagebonden zichzelf redden. Middels een vermomming ontkomen ze aan Nummer 17 en de burgerwachten.

 

Bijzonderheden

  • De baron en schuldeiser van notaris Frikrijk heet Van den Keske de Jevoe ("Qu'est-ce que je vous?"), ofwel "Wat heb ik je…?"(2) Een frik is een “kleingeestige schoolmeester”.(3)
  • Na het per ongeluk verwonden van Robert  door Van den Keske de Jevoe zegt Bertrand de baron  het volgende: "Jij misgebakken Nemrod!" (pagina 4). Nemrod, ofwel Nimrod was de achterkleinzoon van de Bijbelse stamvader Noach. Hij zou de eerste en enige persoon zijn geweest die over de hele aarde heerste. Ook was hij een geweldige jager. In het Engels is een nimrod bovendien een benaming voor iemand die zich dom gedraagt.(4) Deze laatste twee zaken verklaren de uitlating van Bertrand.
  • De bedelaar zonder benen op pagina 9 heeft als bord achter zich hangen: “Slachtoffer van mijnramp. Soc. zekerheid nog niet uitgevonden.” Wederom een verwijzing naar sociaal onrecht, waar de reeks van bol zou komen te staan. Plus een verwijzing naar de toekomst, de jaren 1970, wanneer sociale verzekeringen wel bestaan.
  • Nummer 17 blijkt volledig geobsedeerd door het vangen van het zwerversduo (pagina 2 en 28). Eerder laat hij zelfs Joeki achter in het weeshuis waar hij mishandeld wordt, alleen om Robert en Bertrand in handen te krijgen (pahina 14 en 15). Dat is voor hem belangrijker dan het welzijn van een kleine jongen, die al veel te verduren heeft gehad.
  • Het album kent diverse slapstickelementen in relatie tot de burgerwachten.

De door het vangen van Robert en Bertrand geobsedeerde Nummer 17 vangt opnieuw bot.

 

NOTEN

  1. https://www.seniorennet.be/forum/viewtopic.php?p=3101148
  2. https://context.reverso.net/vertaling/frans-nederlands/Qu%27est-ce+que+je+vous
  3. https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/frik#.X-u48jSg9a
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nimrod_(Bijbels_figuur)
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021