Samenvatting
Na tussenkomst bij een vechtpartij is Joeki met schoorsteenvegersjongen Dirk getuige van een zogenaamde séance. Mevrouw Mangin vraagt Robert en Bertrand om in dienst te treden van haar vriendin Colette Giraud, een rijke weduwe die jaren geleden op tragische wijze haar zoontje Roger verloor. Zij bezoekt de spiritisten dokter Strasman en madame Solange, die haar hoop hebben gegeven haar zoontje terug te zien. Het zijn echter ijskoude oplichters. Na hun ontmaskering blijkt er nog een speler in het spel, Dirks vader die de jongen pakweg tien jaar daarvóór van Strasman, alias Borman, had gekocht. Dirk blijkt eigenlijk Roger te heten en wordt met zijn moeder herenigd.

 

Thema
Oplichterij door zogenaamde spiritisten. Tevens ontvoering. Bij dit alles komt ook de sociale kwestie aan de orde, meer specifiek de ellende onder schoorsteenvegers.

 

Locatie
Antwerpen, omdat daar het huis van Mangin ligt.

 

Periode
De jaren 1880, waarschijnlijk 1886, 1887. In 1888 bekende spiritiste Margaretta Fox (1833-1893) namelijk dat de methode van haar en haar zussen onzin was, dat ze in feite oplichters waren.(1) Hiervan is nog geen sprake in dit album, dus het speelt vóór die tijd.
Verder komen op pagina 2 fietsen met luchtbanden voor. De eerste fiets met luchtbanden reed bovendien na 1885. Luchtbanden zijn een uitvinding uit 1841 van de Schot Robert William Thomson (1822-1873), die ook de vulpen uitvond. Hij liet het patent op de luchtband uit 1845 echter verlopen, waarna zijn landgenoot John Boyd Dunlop (1840-1921) het in 1888 opnieuw liet vastleggen.(2)

Links: Fietsen met luchtbanden. Rechts: De eerste séance.

 

Vermomming
Geen.

 

Redding
Robert, Bertrand en Joeki redden de schoorsteenvegers Stan en Dirk Donkers van een kloppartij door concurrenten.

 

Bijzonderheden

 • Het inzetten van jonge kinderen vanaf zes jaar, vooral jongens, maar ook vermomde meisjes door ervaren oudere schoorsteenvegers kwam tot en met de negentiende eeuw veel voor.
 • De huisknecht van dokter Strasman en madam Solange heet Achille. Dit klinkt net als Achiel, de butler van Krimson in de reeks Suske en Wiske.
 • Op pagina 5 krijgt Joeki bij monde van Robert en Bertrand uitleg over spiritisme. Ook hierover weten de twee vagebonden bijzonder veel. Hoewel Bertrand aangeeft dat er veel bedrog tussen zit, houdt hij een kleine slag om de arm...
 • Bertrand is weer eens blij tijdelijk geen zwerver te zijn (pagina 5, prent 9).
 • Een van de verhalen waarin een hereniging plaatsvindt tussen een (of beide) ouders en een vermist of dood gewaand kind.
 • Op de pagina’s 4 en 5 laat mevrouw Mangin zich nog vervoeren in een auto met chauffeur, maar op pagina 24 rijdt ze zelf weer in haar vertrouwde Berliet (zie de delen 1, 5 en 11), hoewel deze in album 11 door Robert in de prak werd gereden.

 

NOTEN

 1. https://nl.qaz.wiki/wiki/Fox_sisters
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_William_Thomson
  https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Boyd_Dunlop
  https://historiek.net/john-boyd-dunlop-uitvinder-van-de-rubber-luchtband/532/
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021