Samenvatting
Zoals zo vaak komen Robert en Bertrand ook ditmaal via een redding in een nieuw avontuur terecht. Na vervolgens belaagd te zijn door boze boeren, vinden ze onderdak in herberg De Posthoorn van herbergier en uitvinder Firmin en diens dochter Sylvie. Joeki ontdekt bij toeval de schuilplaats van struikrover de Rode Kaproen. Deze blijkt een van de gasten. Hij zoekt in de herberg naar een verborgen juwelenkistje.

 

Thema
Misdaad, jacht op een geweld- en moorddadige struikrover.

 

Locatie
Er is in elk geval een kanaal in de buurt. Verder is sprake van herberg De Posthoorn. Er lag vroeger een herberg met die naam in de grensbuurtschap Posthoorn. Deze ligt zowel in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen als in het Belgische Oost-Vlaanderen, respectievelijk in de gemeentes Terneuzen en Assenede. De buurtschap ligt ten zuiden van het Zeeuwse dorp Philippine. Het kanaal van pagina 1 is dan het Kanaal Gent-Terneuzen. Verder vindt er een verwijzing plaats naar het dorp Zevebeke, dat echter niet bestaat.

 

Periode
Niet nader gespecificeerd of op te maken. De donderbus die de Rode Kaproen gebruikt was in de negentiende eeuw echter al ouderwets.

 

Vermomming
Nummer 17 als (tweede) Rode Kaproen. Kapitein Franken als de echte Rode Kaproen.

 

Redding
Robert redt een klein meisje uit het kanaal (pagina 1). Reddingszwemmen beheerst hij óók! Meteen gevolgd door nóg een redding op de pagina’s 3 tot en met 6, van een door de Rode Kaproen overvallen echtpaar.

 

Bijzonderheden

Het is een wonder dat Robert en Bertrand de kapriolen met de wielschaatsen ongeschonden doorkomen, ondanks een keiharde ontmoeting met een boom.

  • De wielschaatsen zijn in het album een uitvinding van herbergier Firmin, de zoveelste uitvinder in de reeks. In werkelijkheid werden ze eind jaren 1860 uitgevonden door Thomas L. Luders uit Olney in de Amerikaanse staat Illinois, een “zeer waardige heer” en een “grote en zware man”.(1) De eigenlijke naam van de wielschaats is pedespeed. Het ding heeft bijna anderhalve eeuw na dato zelfs een revival doorgemaakt, meldt tijdschrift Scientific American in 2012, weliswaar met een hulpwieltje.(2)
  • Bertrand is op zoek naar luxe en onderdak... Waarom blijft hij dan zwerver?
  • De vraag is wie kapitein Franken heeft vastgebonden, aangezien hij zelf de Rode Kaproen is en geen handlangers heeft.
  • Nummer 17 wordt weer eens keihard aangepakt door de vagebonden, door hem metersdiep door een valluik te laten vallen. Ook al liggen er zakken meel op de grond, een dergelijke val kan voor botbreuken of erger zorgen.
  • De auto op pagina's 2, 3 en 4 is van het Amerikaanse merk Peerless, dat bestond van 1900-1931. Vergelijk het logo.

Links: Advertentie uit december 1909.(3) Rechts: De Rode Kaproen wil de inzittenden van een Peerless beroven.

  • Het verhaal kent enkele slapstickachtige elementen, vooral in relatie tot Firmin en diens wielschaatsen en vuurpijlen.
  • Al in 1946 schreef en tekende Willy Vandersteen het verhaal Het Roode Masker dat in Ons Volkske verschijnt. Dit zestiende-eeuwse personage draagt eenzelfde kapachtig hoofddeksel als de struikrover uit Robert en Bertrand, maar staat aan de goede kant. Verschillende scènes uit Het Roode Masker hergebruikte Vandersteen in De Vrijschutter (De Rode Ridder deel 5 uit 1960) terwijl hij in het De Rode Ridder-album Koning Arthur (deel 19, 1964) ook een met een kaproen gemaskerde figuur liet opdraven.(4) Willy Vandersteen maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog spotprenten in het collaborerende weekblad De Nationale Socialist, onder de schuilnaam Kaproen.(5)  Vandersteen tekende in die periode echter ook spotprenten tégen de bezetter, onder het pseudoniem WIL. Des te opmerkelijker dus dat hij geregeld een kaproen laat opdraven in latere albums.(6)

Mannen met kaproenen in het werk van Willy Vandersteen. Het Roode Masker (1946), De Rode Ridder 19: Koning Arthur (1964) en Robert en Bertrand 18: De Rode Kaproen (1977).

 

NOTEN

  1. Knotsgekke uitvindingen van de 19e eeuw (Leonard de Vries, De Haan, 1972, pagina 7). De Vries haalde zijn informatie hiervoor op zijn beurt uit het tijdschrift Scientific American van 19 maart 1870.
    https://blogs.scientificamerican.com/anecdotes-from-the-archive/over-100-years-later-an-old-invention-takes-a-new-spin/

    https://www.toxel.com/tech/2010/03/13/roller-skates-with-chariot-wheels/
  2. Idem.
  3. Onder andere te vinden op https://www.carstyling.ru/en/entry/Peerless_Advertising_Campaign_1910/images/13942
  4. De Rode Ridder integraal 4: De Eerste Avonturen 1963-1965 (Ivo De Wispelaere, Standaard Uitgeverij, 2019)
  5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaproen_(cartoonist)
  6. Brabant Strip Magazine nummer 59 (1988, pagina's 16, 26, 37)
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021