Samenvatting
Joeki wordt ontvoerd door Moldavische geheimagenten. Via de knaap als staatshoofd wil dictator generaal Karhakol een bankrekening in Londen in handen krijgen. Vervolgens wil hij zich van de jongen ontdoen. Robert en Bertrand vertrekken onder valse voorwendselen naar Moldavië en bevrijden Joeki uit de citadel van Karhakol. Dankzij hulp van de partizanen kan het drietal vervolgens huiswaarts keren.

 

Thema
Ontvoering, spionage.

 

Locatie
België, Herberg In de Volle Pot. Antwerpen: huis Mangin en het Arsenaal, waarnaar wordt verwezen.(1) Moldavië. In België is er anno 2021 maar één Herberg In de Volle Pot, en wel in Brussegem, een deelgemeente van Merchtem.

 

Periode
Niet nader te bepalen, ergens eind negentiende eeuw. Er wordt gesproken over de wereldtentoonstelling in de hoofdstad Narkov, maar aangezien het een fictieve staat betreft, is dit geen aanwijzing.(2)

 

Vermomming
Geen.

 

Redding
Geen.

 

Bijzonderheden

 • Het album heeft een beetje weg van het Kuifje-album De Scepter van Ottokar, onder andere de grenswachten en de entourage van Karhakol.
 • Vertaling van Trottomobil is scootermobiel. Of dit voertuig aan de eigen fantasie van Willy Vandersteen is ontsproten als zijnde een combinatie van automobiel en koets…? Als hij de Trottomobil ergens op gebaseerd heeft, heb ik het niet kunnen achterhalen.

De Trottomobil.

 • ’s Avonds vertrekken Robert en Bertrand met de Trottomobil uit Antwerpen. ’s Ochtends komen ze al aan in Moldavië, nota bene een Balkanstaat, in een tijd zonder fatsoenlijke wegen en tankstations. Een recordtijd, zelfs anno 2021! Antwerpen-Ljubljana is een afstand van 1192 kilometer . Als je de Balkan in Slovenië laat beginnen, moet je van daaruit dus nog zeker enkele uren rijden naar een ander land, hier het fictieve Moldavië. Het echte Moldavië is maar liefst 2115 kilometer van Antwerpen verwijderd.
 • Bertrand blijkt een knap schermer en heeft ook talent als kunstschilder.
 • De van richting veranderde wegwijzer (pagina 21, 22) is een vaak toegepast principe in albums van Studio Vandersteen.
 • Joeki, niet gezocht door de Belgische politie, wordt door Nummer 17 in Moldavië gearresteerd en zelfs vastgebonden. Harteloos, na de potentieel traumatische gebeurtenissen die de knaap zojuist achter de rug heeft (pagina 26).
 • Diverse karikaturale elementen, met name Bertrand als levende affuit (pagina's 23 en 24) en de reus Zybsko (pagina 27).
 • Dit is het laatste album uit de reeks dat door Eric De Rop werd geïnkt.(3)

 

NOTEN

 1. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Poortgebouw_Arsenaal_Voormalig_Militair_Hospitaal_en_Arsenaal_Antwerpen_1-05-2019.jpg
 2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldtentoonstelling
 3. https://archief.stripspeciaalzaak.be/Interviews/RR-4-Eric-De-Rop.pdf
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021