|
|
Samenvatting
Na een aanslag op fotograaf Pol Knippers volgt het belagen van de barones van Flodderzeel door dezelfde onbekende en zijn handlangers. De barones, weduwe van een Franse generaal, vertelt Robert, Bertrand en Joeki dat degenen die haar op de huid zitten spionnen zijn en haar een geheim willen ontfutselen. Robert en Bertrand worden daarop als boswachters in dienst genomen. Bij toeval ontdekt Joeki een geheime gang en de uitvinder en ingenieur Claude Goube(r)t, die in het geheim aan een duikboot werkt. De spionnen azen op de plannen voor de duikboot. Zij dringen het kasteel binnen, maar worden door Nummer 17 en de burgerwachten aangehouden.
Thema
Spionage, uitvindingen. |
Locatie
Fictieve plaats Flodderzeel, in de buurt van een tempelierstoren. Het kasteel lijkt als twee druppels water op het kasteel van Vorselaar.(1)
|
Het kasteel van Flodderzeel is duidelijk gebaseerd op dat van Vorselaar. |
Periode
Ergens tussen 1881 en 1885. Claude Goubet heeft zijn onderzeeboot in 1881 ontworpen, dus het speelt na deze tijd. De Russische marine bestelde dat jaar enkele van diens duikboten.(2) Verder heeft Goubet in 1885 het onderwatervaartuig voor de eerste keer aan het Franse Ministerie van Oorlog van oorlog gepresenteerd, dus het verhaal speelt zich af vóór 1885.(3)
Vermomming
Nummer 17 als vrouw. De buitenlandse spionnen dossen zich uit als hengelaar, schilder, vlindervanger, jager en later als Franse diplomaten.
Redding
De vagebonden ontfermen zich over fotograaf Pol Knippers die doelbewust door een automobilist wordt aangereden (pagina's 1 en 2).
Bijzonderheden
- Pol Knippers is een woordspeling op het beroep fotograaf: foto's knippen.
- Alle zinnetjes van de Franse barones worden meteen vertaald, wat hinderlijk overkomt.
|
Foto uit Page’s Magazine van augustus 1902, Claude Goubet (rechts) met een werktuigkundige in zijn duikboot. |
- Het is niet Claude Goubert, zoals Willy Vandersteen aangeeft, maar Claude Goubet.(4) Deze ingenieur en uitvinder leefde niet van 1838 tot 1908, maar van 1837 tot 1903. Goubet was niet de eerste uitvinder van onderzeeboten.(5)
- De anti-oorlogshouding van Vandersteen komt weer duidelijk naar voren, aangezien Robert en Bertrand niets met de duikboot te maken willen hebben.
- De duikboot op pagina 21 heeft Vandersteen uit het boek Knotsgekke Uitvindingen van de 19e eeuw gehaald. De oorspronkelijke tekening stond in het Franse tijdschrift La Nature, aflevering 675 van 8 mei 1886.(6) De informatie die hij in het allerlaatste prentje geeft, haalde hij elders vandaan.
|
Boven: Goubet legt de werking van zijn duikboot uit aan Robert, Bertrand en Joeki. Onder: Duikboot Goubet I, in gebruik door de Russische marine. |
NOTEN
- http://kasteelvanvorselaar.be/kasteel-van-vorselaar/architectuur/
- Knotsgekke uitvindingen van de 19e eeuw (Leonard de Vries, De Haan, 1972, pagina's 60 en 61). De Vries heeft de informatie in zijn boek op zijn beurt gehaald uit het tijdschrift La Nature, aflevering 675 van 8 mei 1886.
- http://theudericus.free.fr/Mer_Ocean/Goubet/Goubet.htm en https://fr.wikipedia.org/wiki/Claude_Goubet
- Idem.
- Submarines: An Illustrated History of Their Impact (Paul E. Fontenoy, ABC Clio, 2007, pagina's 1-7) https://books.google.nl/books?id=yD3eSRfUIesC&pg=PA1&hl=nl&source=gbs_toc_r&cad=3#v=onepage&q&f=false
- http://theudericus.free.fr/Mer_Ocean/Goubet/LA_NATURE_Goubet_1886-1.gif
|
|