Samenvatting
Na de redding van Elvira Aspelberg van een grimmige hond, maken ze kennis met haar vader, boer Aspelberg van de Wilgenhoeve. Deze wordt afgeperst. Bovendien worden er aanslagen gepleegd op een trein, reden waarom ook Nummer 17 (incognito) onderzoek doet. De dader blijkt een voormalige postkoetseneigenaar, die zijn nering had verloren door opkomst van de spoorweg. Met een afgerichte hond zaaide hij angst en verwarring in de buurt. Aspelberg perste hij af, omdat deze voorstander van de komst van de spoorweg was.

 

Thema
Mysterie, misdaad (afpersing, aanslagen op spoorlijn).

 

Locatie
De provincie Brabant. Meer dan een dorp met de Hammelstraat, een station en de Wilgenhoeve worden niet genoemd.

 

Periode
Plusminus 1850. De eerste trein in België, genaamd De Olifant, reed in 1835 van Brussel-Groendreef naar Mechelen.(1) De jaren hierna volgde de aanleg van een spoorwegnet.(2) De afbeelding in De Spookhond is Le Belge, de eerste stoomlocomotief van Belgische makelij (3) of een soortgelijk exemplaar. Let op de minimale verschillen.

Foto: Le Belge, de eerste in België gefabriceerde locomotief.(4)

 

Vermomming
Nummer 17 als Emile, de bezembinder.

 

Redding
Op pagina 2 redden Joeki, Robert en Bertrand Elvira Aspelberg, die aangevallen wordt door de spookhond.

 

Bijzonderheden

Links: Holmes en Watson zien de hond (tekening: Sidney Paget). Rechts:  De veldwachter komt de spookhond tegen.

  • Het idee van een spookhond is ontleend aan detectiveroman The Hound of the Baskervilles (1901/1902) van de Britse auteur Arthur Conan Doyle (1859-1930). Hierin maken detective Sherlock Holmes en zijn assistent dokter John Watson jacht op een vermeend bovennatuurlijke helhond die een gebied in Dartmoor onveilig zou maken en de rijke landeigenaar sir Charles Baskerville zou hebben vermoord.(5)
  • Op pagina 7 vraagt Joeki aan mijnheer Nicolas "… kunt u mij de weg naar de Hammelstraat wijzen, Mijnheer?" Dit is een duidelijke toespeling op de Nederlandse KRO tv-jeugdserie "Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?", die in de jaren 1972 tot 1976 werd uitgezonden.

  • Nevenstaande spotprent uit 1835 toont dat de meeste mensen nog veel liever met een postkoets/diligence reisden dan met de toen nog zeer oncomfortabele trein. Dat veranderde pas langzaam na 1840. De maker van de spotprent is onbekend.(6)
  • In werkelijkheid was het gebruikmaken van de trein in plaats van de postkoets een geleidelijk proces en geen abrupte gebeurtenis zoals in het album wordt voorgespiegeld.(7)
  • De kans dat Robert en Bertrand een ontploffing zoals op pagina 27 zouden hebben overleefd, en dan nog zonder kleerscheuren, is nihil. Je ziet ze op een paar meter afstand van een ontploffing die bedoeld was een dorp te verwoesten. Robert en Bertrand houden er alleen wat vlekken op gezicht, armen, overhemd en broek op na.

 

NOTEN

  1. https://www.wikiwand.com/nl/Geschiedenis_van_de_Belgische_spoorwegen
  2. https://www.reizen-met-de-trein.nl/terug-in-de-tijd-de-eerste-trein/
  3. https://www.wikiwand.com/nl/Geschiedenis_van_de_Belgische_spoorwegen
  4. https://www.reizen-met-de-trein.nl/terug-in-de-tijd-de-eerste-trein/
  5. https://nl.wikipedia.org/wiki/De_hond_van_de_Baskervilles
  6. https://www.historamarond1900.nl/leven/vervoer-en-reizen/koetsen/postkoetsen
  7. Idem.
 
  Leo Kupers © Stripspeciaalzaak.be, 2021