PAGINA 80
ROBBEDOES EN OROREA

ourniers mooiste bijdrage aan de reeks heet Ororea. Ze dook voor het eerst op in Tora Torapa (1972-1973), stond meteen haar mannetje en weekte zelfs gevoelens los bij Zwendel, de graaf van Rommelgem... en Spip! Als Fournier zijn plan had kunnen doorzetten had ze Robbedoes en Kwabbernoot nog aan het ruziën gekregen.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

De lezer leert Ororea kennen in een flashback op pagina 23 waarin ze zweert dat de "luizebossen", die het Polynesische eiland Tora Torapa ontzetten waar zij met haar familie woont, die daad duur moeten bekopen. Op het eiland is een Zwendelbasis gevestigd die de Driehoek-organisatie wil reactiveren, liefst zonder pottenkijkers, maar wel met de grote leider Zwendel die ze hebben ontvoerd. Laten nu net Robbedoes, Kwabbernoot, de graaf van Rommelgem en goochelaar Itoh Kata de boel komen verstoren.De Driehoek houdt de dorpelingen op het eiland onder de knoet. Toch probeert het stamhoofd zich nog te verzetten. Daarvoor wordt hij geslagen door harige huursoldaten, maar Ororea roert haar mondje. Zij beveelt om haar oom los te laten. Robbedoes en compagnie kijken op de situatie toe en zien hoe zij letterlijk en figuurlijk van haar afbijt. Ze weet blootsvoets te ontsnappen. Met een luchtig kleedje, een bloemenketting en een bloem in het haar loopt ze gracieus de lezer tegemoet. De manier waarop ze dat doet, deed ons spontaan denken aan actrice Bo Derek in de film 10 van Blake Edwards. Deze film dateert nochtans van enkele jaren nà Tora Torapa, meerbepaald van 1979.De soldaten vuren op haar en Robbedoes besluit haar te helpen. Als een Tarzan zwiert hij zich tot voor de voeten van Ororea. Ze lijkt hem te herkennen. De kennismaking is aangenaam maar kort. Spip is echter op slag verliefd. Een prent later wordt zijn hartje al gebroken. Ororea wil immers niet met Spip verder lopen om het diertje en haarzelf in veiligheid te brengen.Robbedoes kan de soldaten afschrikken door op hen te schieten. Bij een hereniging met Robbedoes' vrienden, probeert Kwabbernoot zich van zijn welsprakendste kant te tonen. Ororea breekt het ijs door lacherig zijn halve toespraak te onderbreken. De graaf van Rommelgem vindt haar een "dotje".Ororea is een meisje met ballen. Langs een vervaarlijke waterval maant ze het gezelschap, aan wie ze haar medewerking verleende, tot wat meer lef.Vanaf dan zit ze in hetzelfde schuitje als de rest van onze vrienden. Ze raakt ook samen met hen uit de penarie. Spip wordt door Ororea met een kus op de wang beloond voor zijn bijdrage aan de bevrijding van de helden. Op het einde wacht nog de heropbouw van het eiland door de bewoners en de huursoldaten die tot hun zinnen zijn gekomen. Een lieflijk, maar voor de rest onschuldig tafereeltje vinden we op pagina 53. Ororea brengt een liedje te berde en begeleidt haarzelf op de gitaar. Robbedoes aanhoort het met plezier met een bloem in de mond. Maar waar is Kwabbernoot?


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Op de laatste pagina missen alle leden van het gekende team Ororea die geeneens afscheid nam. Zwendel vindt het jammer, Kwabbernoot stelt vast dat ze geen afscheid konden nemen, de graaf van Rommelgem vraagt zich af waar dat "pittige jonge ding" zit, Itoh Kata denkt misschien vunzige dingen in het Japans (alhoewel dat hartje genoeg zegt), Robbedoes vindt het maar raar dat Ororea hen niet komt uitwuiven en Spip kampt andermaal met een gebroken hart. Maar dan komt de kat op koord. Ororea blijkt eigenlijk toch een Europese te zijn (haar ouders emigreerden naar Europa) waar ze werkt als fotografe. Nu zal ze terugreizen met Robbedoes en de rest. Robbedoes vindt dat "GEWELDIG!"
En zo heeft Fournier zijn eigen IJzerlijm ontworpen. Of als je de reeks Baard en Kale kent: zijn eigen Kiki die opduikt in de komende verhalen waar nodig.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Ook in De Amulet van Niokolo-Koba (1973-1974) is ze van de partij. Pas laat in het verhaal beseffen Robbedoes en Kwabbernoot dat. Om te kunnen bewijzen hoe de olifanten in het reservaat mysterieus verdwijnen, had ze fotomateriaal nodig dat ze stal van Kwabbernoot die er samen met Robbedoes aanwezig is als journalist. Nog voor Ororea zich op pagina 35 bij het gezelschap vervoegt en een verklaring geeft voor haar daden, weet de lezer op pagina 25 al dat ze op eigen houtje een onderzoek voert. De hereniging gaat gepaard met liefdeshartjes bij Kwabbernoot.En hoe kan Kwabbernoot nu kwaad zijn op iemand die haar charmes kan uitspelen?... Ook al molde ze zijn fototoestel. Hij bloost zowaar bij de vraag of hij kwaad op haar is. De blos op zijn wangen is heus niet uit nijd want een daaropvolgende kus doet hem verstijven en zijn haarsprieten krullen. Beter zo dan omgekeerd.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

In De Doodsman (1976) laat Fournier Ororea (of Ororéa) tenvolle meespelen. Ze deelt nu echt de hoofdrol met het duo Robbedoes en Kwabbernoot. Haar uitnodiging voor een goochelaarscongres is zelfs de rechtstreekse aanleiding voor het avontuur die vooral Kwabbernoot (Fournier duikt voor een zoveelste keer in de schuif met hartjes) niet wil laten liggen.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Onder invloed van een steeds wulpser wordende Natasja van François Walthéry, die in het weekblad Robbedoes een voorpublicatie vindt, en haar stijgende populariteit, worden meisjes en vrouwen in andere reeksen van het blad duidelijk vrouwelijker. Gelet op de lippen van Ororea? Die zijn plots veel voller. Haar ogen zijn kijkers geworden waar een gezonde manskerel makkelijk in kan verdrinken. En de borsten mogen al wat geprononceerder priemen. In een strak aangetrokken trui met halskraag, een zwarte broek met lange wollen kousen, hoge laarzen en een dikke wollen muts op het hoofd is ze onweerstaanbaar. Dat vindt ook tekenaar Fournier die als bewaker op pagina 21 verkikkerd kijkt naar zijn eigen papieren creatie.In het tweeluik Kodo de Tiran en Geld, Smiechten en Smokkel (1978-1979) is ze helemaal niet aanwezig. Op de laatste pagina van Geld, Smiechten en Smokkel kuiert ze wel rond op een markt met Robbedoes en Kwabbernoot waar Kodo en trawant Chop Suey een groentekraampje uitbaten. Met haar frisse, gele zomerjurkje met bijpassende haarband en schoenen op hoge hakken heeft ze de allures van een jong stadsdametje op de wandel.

Na dit tweeluik, dat eigenlijk bedoeld was als een cyclus van zes albums, had Fournier nog grote plannen met het personage. In een interview, dat in een stripwinkel in het Canadese Quebec werd afgelegd, weidde hij daarover uit. Ten eerste zou Ororea nog een koppeltje vormen met Robbedoes. Fournier had als jeugdige lezer al een gloeiende hekel aan IJzerlijm. Hij wilde Ororea steeds meer profileren als de enige vrouwelijke figuur in de stripreeks. Zij verving sowieso al IJzerlijm. Hij gaf 'r zelfs een gelijkaardig beroep als fotograaf/reporter.
De tekenaar liep ook niet hoog op met Kwabbernoot. Hij wist nooit goed wat hij het personage allemaal moest laten doen en wilde 'm meer persoonlijkheid geven. Omdat hij Robbedoes' beste vriend niet zomaar uit de stripreeks kon schrijven, bedacht hij er wat anders op om het spannend te maken: ruzie.
Dat Kwabbernoot hoteldebotel verliefd is geworden op Ororea is duidelijk door de voorgaande albums. Dat zij zou kiezen voor Robbedoes zonder verdere interesse voor Kwabbernoot te betonen, moest spanningen creëren tussen de twee boezemvrienden, tot zelfs een tijdelijke of langdurige amoureuze rivaliteit. Dat plan stond al vast bij de creatie van de heldin.
Ororea als splijtzwam tussen de twee titelhelden had nog een interessante, psychologische wending kunnen betekenen. Maar die kans heeft Fournier dus nooit kunnen grijpen.Voor een reeks kaarten die voor het weekblad Spirou (de lezers van Robbedoes kregen niets) was bestemd, tekende Fournier jaren na zijn afscheid van de reeks nog eens Ororea. Dit was officieel de laatste tekening van Ororea van zijn hand.


Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

We weten niet hoe het met de rechten zit op het personage, maar van ons mag Ororea in een van de volgende avonturen beslist terugkomen. Fournier heeft de twee vrijgezellen een beste vriendin geschonken en daar is toch niets mis mee? Yoann heeft een portret van Ororea alleszins dicht in de buurt gezet van Kwabbernoot op diens bureau. Deze illustratie met tal van souvenirs uit de volledige reeks komt voor op de achterkant van Alarm! Zwendeltuig! (2010).