PAGINA 1
ROBBEDOES IN DEN BEGINNE...

obbedoes is een stripfiguurtje dat specifiek voor het gelijknamige weekblad werd gecreëerd door Fransman Robert Velter. Op 21 april 1938 verscheen het eerste nummer... althans in het Frans onder de naam Spirou. Een vertaalde versie volgde pas op 27 oktober 1938. Alvorens Robbedoes in nummer 1 startte met het verhaal Het Testament van Bill Money, waarmee het toen gelijkliep met Spirou, bestond de voorgepubliceerde stripreeks Spirou uit niet meer dan een gag per nummer. Deze werden nooit vertaald. De allereerste zes gags hebben we hier vertaald en al voor je klaar staan.













Klik op de afbeeldingen voor grotere versies.

De gerestaureerde kleurenversie van de eerste gag recupereerden we uit het derde niet-vertaalde buitenreeksalbum La Voix Sans Maître. Voor de vertaling van Hans van den Boom van alle gags grepen we terug naar Stripschrift 94/95 van oktober/november 1976 dat toen aandacht besteedde aan Robbedoes naar aanleiding van het tweeduizendste nummer van het weekblad. Daarin verscheen de eerste gag in zwart-wit. Wij voegden deze versie en de Franse kleurenversie bij elkaar. In gag 2 wordt hoofdportier Entresol geïntroduceerd (hier Parterre genoemd) die in het one-shot Het Dagboek van een Fantast van Émile Bravo pas echt bekend wordt bij de lezers van de stripreeks in het Nederlands.



Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

José-Luis Munuera is toevallig ook geboren op 21 april, maar dan wel in 1972. In 2005 realiseerde hij bovenstaande illustratie voor een verjaardagsnummer van Spirou als hommage aan Rob-Vel.



Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Wel opgenomen in een album is bovenstaande verwijzing in De Man die niet Wil Sterven (2005). En zo krijgt de onorthodoxe geboorte van Robbedoes een meer realistische achtergrond. Robbedoes biecht de nachtmerrie, die hij al sinds zijn tienerjaren heeft, op aan een psychiater. De psy vraagt 'm verder nog uit over zijn jeugd waarop Robbedoes antwoordt: "Eigenlijk mocht iedereen me wel... behalve misschien de gymleraar." Ook De Kleine Robbe (waarin gymleraar Peuk voorkomt) maakt dus deel uit van het universum van Munuera en Jean David Morvans verhalen.



Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Op 9 juli 1970 verscheen met nummer 1682 een 132 bladzijden tellend dik numer van Robbedoes om de 33ste jaargang van het stripweekblad te vieren. Als inleiding op een sliert artikels die de geschiedenis van het weekblad tot dan toe vertelde, verscheen bovenstaande tekst. Zo ken je meteen de historiek achter het eerste nummer en waarom Robbedoes in dat malle, rode pakje rondloopt.