Robbedoes Dad
gepresenteerd door Martin Schrijvershof

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS SPIROU
Eerste verschijning: 2014 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Nob
Scenarist: Nob
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  De eerste vier éénpaginagags van Dad zijn voor het eerst in Spirou nummer 3951 van 1 januari 2014 afgedrukt. Vrij snel daarna verschijnt een eerste album dat pas begin 2016 in het Nederlands is vertaald: Papa's Schatten. Deel 2, Familiegeheimen, volgt een halfjaar later. Deel 3, Op van de Stress, ziet het licht begin 2017. Deel 4, De Ster in Huis, verschijnt begin 2018. Eind 2018 staat al een een vijfde deel gepland.

Dad is een bebrilde vijftiger, klein van stuk met een beginnend buikje. Van vier mislukte huwelijken heeft hij vier dochters overgehouden voor wie hij moet zorgen. Baby Babette kost natuurlijk de meeste tijd en inspanning. Het is een intelligent kind. Hoewel ze niet kan praten kan ze heel goed duidelijk maken wat ze bedoelt. Terwijl je als lezer de actie en teksten volgt, doet ze soms verbazende dingen op de achtergrond. Zo bouwt ze van blokken de Eiffeltoren na. Zonder voorbeeld.

Eigenlijk heeft Dad geen vaste baan. Vroeger was hij bekender en speelde hij rollen in films. Nu bestaat zijn werk uit af en toe figureren voor een reclamefilmpje of voor foto's voor een reclamecampagne. Daar zitten opnames bij waar de dochters zich voor schamen. Over straat lopen met je vader, dan maar met een motorhelm op, vindt de ongeveer achtjarige Roxanne. Iedereen kent Dad van die ondergoedreclames die je overal ziet, maar zo is hij onherkenbaar.

Dan is er nog de rozeharige puber Oona. In haar kamer is alles roze, het hangt er vol met foto's van popsterren en er liggen overal kledingstukken. Herkenbaar, nietwaar? Pandora is de oudste van het stel, een magere studente met bril en lang, sluik haar. Echt een nerd. Op haar kamer hangt een grote zwart-witfoto van Steve Jobs.

De vier meisjes houden wel van hun vader, maar ze zijn niet voorzichtig met hun kritiek. Op een dag vinden ze dat hun vader nogal behaard is. Dus maken ze oerwoudgeluiden en apengebaren. Zelfs de baby zegt "oe-oe". Op dat thema wordt dan enkele gags voortgeborduurd. Op een dag wandelt Dad met Babette in een kinderwagentje door de dierentuin. Plotseling roept ze: "papa, papa". Dad is verrukt, haar eerste woordje! Dan wijst ze voor zich uit, naar een grote gorilla in zijn kooi. "Oe-oe", zegt ze.

Opvoeden is niet makkelijk met deze eigenwijze meiden. En dan nog het huishouden, pff, je zou er moe van worden. De ex'en zijn al helemaal niet makkelijk. Cathy, de moeder van Pandora is burgemeester. Ze betaalt de alimentatie en regelt af en toe een baantje voor Dad. Het stadhuis schoonmaken, verkleed als een grote aardappel op de kermis rondlopen. Rose, de moeder van Oona komt onverwachts logeren. Terwijl ze zich beklaagt hoe moeilijk het leven voor een actrice is, zie je Dad het complete huishouden doen. Zij steekt geen vinger uit. Er is ook nog de charmante vrouwelijke huisarts. Misschien wordt dat nog wat?

In de albums staan voor insiders leuke details verborgen: School René Goscinny (deel 1 pagina 11), of de Pierre Culliford-school (Peyo voor de kenners, deel 1 pagina 20). Of er loopt een oude bekende stripheld langs (Frommeltje, stripheld van Bernard Hislaire, deel 1 pagina 20). In de gang hangt een portret aan de muur van Charlie Chaplin en Jackie Coogan uit The Kid, een filmklassieker uit 1921 (deel 1 pagina 24). Echt een heel klein detail: een poppetje van Charlie Brown, de stripheld uit Charles M. Schulz' Peanuts (deel 2 pagina 6). De gedetailleerde tekeningen, humor en extra's voor de insiders doen sterk denken aan André Franquins Guust in zijn beste jaren.
 

  Robbedoes