Robbedoes Berentand
gepresenteerd door Seppe Cools

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS SPIROU
Eerste verschijning: 2013 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Alain Henriet
Scenarist: Yann
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Het weekblad Robbedoes heeft met Buck Danny een echte luchtvaartklassieker in haar rangen. Sinds Spirou nummer 3903 uit 2013 komt ook Berentand daarbij. Alain Henriet (bekend van Damocles dat ook in Robbedoes liep en Golden Cup) neemt het tekenwerk voor zich, terwijl Yann het scenario verzorgt.

Het begint allemaal tijdens het interbellum. Daar zijn drie jeugdvrienden gepassioneerd door vliegtuigen. Ze maken zelf miniatuurvliegtuigen en ze koesteren alle drie de ambitie piloot te worden. Ze heten Hanna, Max en Werner. De twee jongens lijken als twee druppels water op elkaar, maar ze zijn van totaal andere afkomst. Zo is Max een Joodse Pool en Werner is, net zoals Hanna, Duits. De drie vrienden lijken onafscheidelijk, zeker nadat ze een grot ontdekken waar een berenschedel ligt. Daar nemen ze allemaal een tand van en daarvan maken ze een ketting. Vandaar ook de naam van deze stripreeks.

De tijd en de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog doen hun werk en drijven hen uit elkaar. Het Derde Rijk organiseert vlieglessen, waar Werner en Hanna leren vliegen. Max voelt zich in de steek gelaten, vooral omdat ze die lessen bij nazi's volgen. Even later wordt hij zelfs aangevallen door een groepje nazi-jongeren, maar Werner komt tussenbeide om Max te helpen. Helaas komt alle hulp te laat en sterft Max. Werner neemt Max' leven over en samen met diens familie emigreert hij naar de VS. Eén minpuntje: Max verloor in het verleden twee vingers met een experimentje, dus moest Werner zijn twee vingers ook afsnijden om door het leven te gaan als Max.

"Max" verwerft in Amerika de Amerikaanse nationaliteit en sluit zich aan bij de US Navy, maar daar beschouwen ze hem op een gegeven moment als spion. Ze hadden Werner immers ooit zien poseren voor een nazimagazine. Hier krijgt Max ook de opdracht om zijn boezemvriendin Hanna te doden. Zij heeft het bij de nazi's ondertussen zo ver geschopt dat ze de meest beroemde pilote was van het Derde Rijk. Adolf Hitler waardeerde haar zelfs. Sterker nog: Hanna Reitsch heeft echt bestaan en ze schopte het echt zo ver dat ze van Hitler twee IJzeren Kruisen kreeg.

Ondertussen zijn we al in de tweede cyclus beland en de serie blijft razend spannend. In luchtvaartreeksen worden tekenaars regelmatig bewierookt omwille van hun vliegtuigtekeningen en dat is hier niet anders. Toch benadrukken we graag dat ook het scenario van degelijke makelij is. Berentand sleept ons al vijf jaar mee in een verhaal vol spanning, verraad en romantiek. Vandaar een verdiend plekje in deze lijst van tachtig reeksen.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes