Robbedoes Ralph Azham
gepresenteerd door Reinout Vangeel

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS SPIROU
Eerste verschijning: 2010 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Lewis Trondheim
Scenarist: Lewis Trondheim
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  "Trondheim is vergif voor elke uitgever." Onze hoofdopsteller, streng, ergens te lande aan een nachtelijke toog. En hij was niet eens zó aangeschoten. Wat hij zeggen wou: hoewel op handen gedragen in Franstalig stripgebied en hij ook bij ons op een trouwe, vocale lezersschare mag rekenen, is het werk van de sublieme Fransman Lewis Trondheim op de Nederlandstalige uitgeversmarkt meermaals een moeilijk verhaal gebleken. Zijn humor is een acquired taste en zijn wat krasserige tekenstijl met antropomorfe dieren in de hoofdrol is ook niet voor iedereen. 

Het lichtjes geweldige Donjon, over de opkomst en de val van een middeleeuwse toren vol monsters waar avonturiers op afkomen om fabelachtige schatten te scoren en alle hoofd- en nevenfiguren die dat universum uitmaken, verschijnt achtereenvolgens bij Uitgeverijen M en L om dan gelukkig opgepikt te worden door Silvester. Bij datzelfde Silvester worden ze nog vaak badend in het angstzweet wakker nadat konijn Kobijn weer eens in hun dromen is komen spoken, al wordt de trouwe, vocale lezersschare van Trondheimstrips op het hart gedrukt dat het met die laatste in vertaling ontbrekende Kobijn-delen wel goedkomt. En met die nachtrust ook dan, hopen we.

Bij Dupuis begon Trondheim in 2010 aan de avonturen van Ralph Azham, een eend met blauw haar die volgens het volksgeloof de Uitverkorene van zijn dorp is. Of was, want sinds zijn vader hem niet wilde meegeven naar het Orakel van Astolia, heeft de wat zonderlinge Ralph zijn roeping gerateerd en is hij het zwarte schaap van het dorp. Dat hij door zijn gaven kan zien wie er in blijde verwachting is en wie er weldra het loodje gaat leggen, maken hem ook niet echt populairder bij zijn dorpsgenoten. Met meer geluk dan kunde verschalkt hij De Horde die zijn dorp bedreigt en wat later vertrekt hij alsnog naar Astolia om te kijken wat er overblijft van zijn mislopen roeping.

In het Nederlands verschijnen tussen 2011 en 2012 drie delen van Ralph Azham voor de reeks voortijdig wordt stopgezet in vertaling. De vloek van Trondheim, zeker? In het Frans verschijnt in april 2018 alweer het elfde deel van de reeks, die sinds de start in 2010 ook in Spirou te lezen is. Voor het weekblad Robbedoes (gestopt in 2005) is Ralph Azham uiteraard te laat geboren. Daar heeft zelfs die vloek geen schuld aan.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes