Robbedoes De Campbells
gepresenteerd door Wouter Adriaensen

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS SPIROU
Eerste verschijning: 2010 • Laatste verschijning: 2018
Tekenaar: Jose Luis Munuera
Scenarist: Jose Luis Munuera
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

 
Joann Sfar (Merlijn), Jean David Morvan (Robbedoes en Kwabbernoot, Nävis), Juan Díaz Canales (Fraternity), Jean Dufaux (Betoveringen)... De Spaanse tekenaar Jose Luis Munuera kon zijn zwierige stijl, duidelijk beïnvloed door Disney en manga, al verschillende keren tentoonspreiden in verhalen geschreven door scenaristen met een naam. Voor De Campbells staat hij er helemaal alleen voor. En toch flikt hij het kunstje.

De Campbells begint als een kortverhaaltje van enkele platen over een piraat, op vraag van het weekblad Spirou. Langzaam maar zeker voegt Munuera meer scènes en personages toe, waaronder liefdeshistories in heden en verleden, een complexe relatie tussen twee broers en de moeilijkheden die komen kijken bij het opvoeden van (tiener)dochters door een vrijgezel.
 
In de jaren 1980 werden stripbladen gelanceerd waarin volledige verhalen in één of maximum een paar keer gepubliceerd werden. Het publiek was het beu om maandenlang elke week te moeten wachten op de volgende pagina's om eindelijk de ontknoping te weten. Robbedoes / Spirou bleef nochtans koppig vasthouden aan die formule, tot in tijden van bingewatching toe. Zou dat hebben bijgedragen aan de verminderde verkoop en uiteindelijk zelfs de verdwijning van de Nederlandstalige versie?

De Campbells lijkt gek genoeg een reeks die terug helemaal afgestemd is op een wekelijkse publicatie. Munuera verdeelt zijn verhaal in scènes van vier tot acht pagina's, die telkens een ander personage en meestal ook een andere tijd belichten. Hapklare brokken in tijdschriftvorm, af en toe hersenbrekers in albumvorm. 

Briljant is De Campbells niet, wel meer dan vermakelijk. Naar het goede voorbeeld van René Goscinny introduceert Munuera zijpersonages die ofwel het verhaal vooruit helpen ofwel louter voor de komische noten zorgen. De schlemielige slechterik Carapepino, de dynamiek tussen bengeltje Genova en puber Itaca, de bonkige piraat die "alles door heeft", we hebben er zowaar luidop mee kunnen lachen.

Munuera is ondertussen bezig met het derde album van de commerciële rip-off rond Zwendel en zijn dochter. Met De Campbells is hij gestopt na vijf albums die samen een cyclus vormen.

 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes