Robbedoes Esteban
gepresenteerd door Diederik Van de Velde

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS SPIROU
Eerste verschijning: 2009 • Laatste verschijning: 2013
Tekenaar: Matthieu Bonhomme
Scenarist: Matthieu Bonhomme
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Noem hem Ismael als je wil, maar eigenlijk heet hij Esteban en heeft hij de eer om het titelpersonage te zijn van een stripreeks die bij zijn release een van de beste jeugdreeksen heet te zijn die dan op de markt is.

Esteban benoemen als een coming of age-verhaal in Moby Dick-stijl is wat oneerbiedig, want het dekt niet de hele lading. Matthieu Bonhomme start deze reeks in 2005 als een hoogst persoonlijk project, want hij staat in voor zowel de tekeningen als het scenario. Het wordt een volop geprezen krachttoer, maar zijn eerste strepen verdient Bonhomme al veel eerder.

De in 1975 geboren tekenaar voltooit zijn grafische opleiding in 1992. Reeds in 1997 verschijnt er voor het eerst werk van Bonhomme in Spirou. In dat jaar levert de Parijzenaar zijn eerste drie bijdragen aan het tijdschrift, waarvan een gag van Zidrou de voornaamste is. Bonhomme moet dan nog zijn eerste albumuitgave publiceren. Dat gebeurt in 2002 met Victor et Anaï. Met Heer der Dolende Zielen pakt Bonhomme zijn eerste prijzen in duo met Fabien Vehlmann (scenario). Een jaar later gooit Bonhomme voor het eerst hoge ogen in Angoulême met het onvertaalde, maar eigenlijk tekstloze L'Âge de raison.

Matthieu Bonhomme haalt een eerste keer de cover van Spirou in 2008 met een afbeelding uit het ook al onvertaalde Messire Guilaume. Esteban, zijn reeks over een tienerwees die in de harde walvisvaart wil stappen, bestaat dan al enkele jaren en wordt erg positief onthaald, maar blijft bij de kleinere uitgeverij Milan toch nog relatief onderbelicht.

In 2009 (bij verschijning van het derde album in het Frans) maakt Esteban de overstap naar Dupuis, die de reeks meteen in Spirou plaatst. Op 17 juni 2009 siert Esteban voor het eerst de cover van het blad. Nog drie volgende keren mag Esteban zijn lezers rechtstreeks van op het tijdschriftenrek aankijken. Een laatste keer in 2013. Een voorlopig laatste keer moeten we volledigheidshalve zeggen. Het vijfde album was slechts de afronding van de eerste verhaalcyclus. Over een mogelijk vervolg blijft het stil. Tussendoor maakte Bonhomme grote sier met De Moordenaar van Lucky Luke en de westernreeks Texas Cowboys die hij met Lewis Trondheim maakt. Een nieuwe reeks over de Belgische keizerin Charlotte verschijnt dit jaar nog.

Doorheen de jaren is Esteban, die in 2012 voor het eerst in het Nederlands verscheen, van een erg constant niveau gebleken. De reeks heeft een ontwapenende geladenheid en een originele insteek, maar vergeet niet actievol te zijn, met sobere maar veelzeggende kleuren.