Robbedoes Mooie Navels
gepresenteerd door Wouter Porteman

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 2005 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Marc Delaf

Scenarist: Maryse Dubuc
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  In 2004 staat de stripwereld eventjes stil. In Robbedoes verschijnen enkele zwierig getekende gags over een stelletje leeghoofdige bakvissen die denken dat de wereld rond hun eigen kont draait. De juiste lipgloss, de juiste navelpiercing, de juiste string, alles doet er toe om de juiste jongen — ja, die met zijn opgefokte moto — te versieren. Bovendien tolereren de toen hyperactuele modetrutjes Jenny en Vicky de slungelachtige Karin in hun aanwezigheid omdat ze haar kunnen gebruiken. Gebruiken, uitpersen of pesten? De grens is flinterdun. Het leven is immers geen ponykamp. Maar Karin blijkt sterker dan verwacht, slaat de juiste jongens aan de haak en helpt uiteindelijk haar klatergouden vriendinnen uit de sloot.

Het mooie van deze jeugdreeks is dat achter de oppervlakkige titel Mooie Navels en de al even ééndimensionele Tina-covers steeds ongelofelijk sterke albums verborgen zitten. Ja, je kan ongegeneerd de puistenkoppen of de bimbo's van de maand uitlachen, maar net op het moment dat de bitches het te grof maken en we het nummer van de pestlijn al hebben ingetoetst, brokkelt hun schone schijn af. Onder hun mascara blijken ook zij hun problemen te hebben. Jenny woont bij haar depressieve vierdewereldmoeder en Vicky zit in de tang van haar wredere, oudere zus. Mooie Navels doet het ook zonder kunstmatige scenario-ingrepen als seks, drugs en zinloos geweld én vervalt gelukkig nooit in brave Julie, Klaartje en Cécile-gimmicks. Mooie Navels is een echt harde jeugdreeks. Pure anti-Disney. Dit is echt. De drie tieners maken bovendien over de moppen heen een mentale evolutie door. Ze leren stilletjes aan bij. Karin wordt de ware, sterke heldin van de reeks en de breezertrutjes meer en meer een lijdend voorwerp. Ook dit werkt als je de eerdere delen hebt gelezen. Grappig genoeg denken de jongens in de reeks al een stuk volwassener dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten. De auteurs zien Mooie Navels trouwens als een echte jongensstrip, maar dan een waar de mooie meiden gebruikt worden als een primair lokmiddel. En of hun trucje werkt!

De serie werd een van de grootste jeugdstripsuccessen van het laatste decennium. Dat is volledig de verdienste van de Canadese auteurs die zowel qua verhaal, humor als stijl spijkers met koppen slaan. Jeugdschrijfster Maryse Dubuc is een kraan. Zonder ook maar één moment belerend te doen, blijft ze die juiste toon vinden: speels, ernstig, cassant en toch ook wel wat melig. Levensgezel Marc Delaf brengt de karaktertjes tot leven met enkele spaghettilijnen. Losse ruggengraten, benen die te kort of net ellenlang zijn. Niks klopt, maar de strip swingt er wel door. Commercieel én mooi, zo zien we het graag.

En wij niet alleen. In hun thuisland en in Frankrijk is de reeks echt groot. De strip leidt al tot pakken merchandise en een tekenfilmserie. Een heuse film over hoe de meiden eigenlijk vriendinnen zijn geworden, hangt in de lucht. Bij ons loopt het nog niet zo’n vaart. Al willen we ook graag een pluim geven aan de marketingafdeling van Ballon Media. Het eerste deel kreeg in Vlaanderen een opgemerkte voorpublicatie in Joepie, het tienerblad zaliger. Gecombineerd met de pakken positieve recensies werd hun debuut in onze lage landen al direct herdrukt. De kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg pikten deel 2 op en zette de opmars verder.

De laatste jaren verschijnt de reeks niet meer zo vlot. De auteurs zijn nog niet uitverteld, maar wat ben je met een reeks waar er geen vijanden meer zijn en waar iedereen elkaars vriend geworden is? De totale initiële spanningsboog is verdwenen. En zo grepen de auteurs vorig jaar terug naar de beginjaren toen Karin nog volop gebruikt wordt door haar BFF's. Het resultaat is de spin-off Eerste Pesterijen. Het is een prima instapstrip geworden voor die eenzaat die de reeks niet kent. Trouwe fans weten tussen de lijnen al wat gaat komen en deze dubbele bodem maakt het eerste album alvast extra leuk.

De mode om met blote buiken en strings de wereld in te stappen, is al lang verleden tijd, maar de stripreeks is bijlange nog niet uitverteld. Mooie Navels is een moderne topper.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes