Robbedoes Lady S.
gepresenteerd door Diederik Van de Velde

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 2004 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Jean Van Hamme / Philippe Aymond
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Steve Rowland, Jason Fly, Jason Mac Lane, Kelly Brian, of Jason Mullway (XIII), Rani of toch Jolanne (Rani), Suzan Fitzroy of Shanja Rivkas (Lady S.)? Zeggen dat scenarist Jean Van Hamme graag een zoektocht naar identiteit in zijn strips integreert, is een deur intrappen die al geruime tijd volledig openstaat. Wanneer hij, in 2004, deze laatste zoektocht creëert, heeft de tot succesauteur getransformeerde bedrijfsleider onder meer al Thorgal, Largo Winch en XIII op zijn actief. Albums over de haute finance (Largo Winch) of spionagethrillers (XIII, Wayne Shelton) zijn hem niet vreemd, maar met Lady S. betreedt Van Hamme de wereld van de diplomatie. De Lady S. die uit zijn pen stroomt, is een gewiekste diplomatendochter — preciezer: adoptiedochter — met een verleden dat haar dreigt in te halen.

Jean Van Hamme kiest ervoor zijn nieuwe personage onder te brengen bij uitgeverij Dupuis, de uitgeverij waar hij een tijd CEO was en waar ook Largo Winch deel uitmaakt van de catalogus. De uitgeverij gaat op zoek naar een geschikte tekenaar om Lady S. vorm te geven. De reeks wordt voorgesteld aan Philippe Aymond die hierover niet lang hoeft na te denken. De in 1968 geboren tekenaar, begonnen als inkter van Ravian-tekenaar Jean-Claude Mézières, heeft op dat moment (het niet volledig vertaalde) ApocalypseMania lopen als bekendste reeks. Aymond denk een tijd lang na over het uiterlijk van zijn eerste vrouwelijke hoofdpersonage. Zijn oorspronkelijke idee om Lady S. te modelleren naar actrice Julia Roberts laat hij al gauw varen. Lady S. wordt uiteindelijk een blondine met een opvallende moedervlek op de wang. Die moedervlek is geen toevallige keuze, maar een visueel herkenningspunt tijdens (de aanvankelijk vaak gebruikte) flashbacks.

De keuze voor Dupuis heeft als logisch gevolg dat Lady S. al van bij aanvang van de reeks in Spirou / Robbedoes terechtkomt. De voorpublicatie van het eerste album siert meteen de cover van het magazine op 7 juli 2004. Nog zeven volgende keren haalt Lady S. de cover van Spirou, een (voorlopig?) laatste verschijning in 2016. Lady S. en Spirou is dus een geslaagd huwelijk. Desalniettemin is er in 2012 een geval van censuur. Een badkamerscène uit Staatsraison (deel 8) haalt wel het album, maar niet de voorpublicatie in het familieblad.

Naarmate de reeks vordert, verandert het beroep van Lady S. meermaals, maar de reeks blijft, trouw aan haar DNA: de nadruk leggen op actie en de link met de diplomatie.

Als voorbereiding op zijn (strip)pensioen geeft scenarist Jean Van Hamme steeds meer van zijn reeksen uit handen. Voor het Leven van een Vrouw (deel 9) is Van Hammes laatste Lady S.-verhaal. Philippe Aymond heeft dan al geproefd van het scenarioschrijven — Highlands, in het Nederlands uitgegeven in 2014 en 2015 — en is sindsdien solo verantwoordelijk voor Lady S.
 

  Robbedoes